Těžce nevěrohodný manželský čtyřúhleník

Jana Budařová
19. 2. 2006 12:00
Recenze - Na Vinohradech oprášili přes sto let starou hru francouzského dramatika Paula Claudela Výměna.

Dramatickou tvorbu Paula Claudela výrazně formoval symbolismus, v jeho hrách se spíše než s plnokrevnými postavami setkáváme s oživlými symboly. Dramatický konflikt se realizuje skrze dialogy postav, vnitřní promluvy hrdinů jsou rozepisovány a jejich výpovědi mají značně lyrický charakter.

Ve Výměně se vše točí kolem manželského čtyřúhelníku; žádné velké drama se však nekoná, neboť postavy jsou odrazem duše samotného Claudela: Louis Laine je mladý svobodomyslný muž toužící po svobodě, o kterou ho ochudilo manželství s obětavou a ctnou Martou.

Mladý pár žije na břehu moře kdesi v Americe, kde Louis hlídá vilu bohatého obchodníka Thomase Pollocka. Setkání novomanželů se starší, životem protřelou dvojicí - s Thomasem do domu přijíždí i jeho žena, mondénní herečka Licky-  spěje k výměně partnerů a poté i k tragickému konci.

Směšná exaltovanost

Základní problém inscenace tkví v  textu, jenž kvůli exaltovanosti působí až směšně. Přestože Claudel několikrát hru přepisoval, naposledy ještě v 50. letech, vznešená rétorika a vrstvení symbolických obrazů přetrvalo a dnešnímu divákovi je naprosto cizí.  Vyhrocené emoce jsou znázorněny vnějškově, jako by ani sami herci příběhu nevěřili.

Licky Zlaty Adamovské je herečka druhé kategorie, stárnoucí žena, která se pokouší ošálit čas láskou mladých milenců.  Adamovská neupírá své postavě bodající sarkasmus, kterým útočí na sokyni Martu, dlouho jí to bohužel nevydrží a raději zdůrazňuje afektovanou polohu své hrdinky, která přehrává a vydává se za někoho jiného.

Vedle ní působí věrná Marta (Petra Hobzová) jako zvěčnělý symbol prostoty, bezelstnosti, ale zároveň i morální síly. Herečka používá minimum vyjadřovacích prostředků, aby zdůraznila Martinu pokornou oddanost. Její plakátová čistota nás ovšem téměř irituje, stejně jako divošská nespoutanost Louise (Daniel Bambas).

Nejpřirozeněji tak působí pragmatický podnikatel Thomas v podání Pavla Rímského, který úsporným projevem ukazuje Thomase jako muže zdánlivě bez emocí, chladně vypočítavého a nezúčastněného. V bezmezné víře v moc peněz nabízí Louisovi odstupné za to, že se Marty vzdá, a s ledovým klidem, jenže psychologicky nevěrohodně, dosahuje cíle.

Claudelova Výměna na Vinohradech nefunguje, neboť jí chybí život. Claudelův dramatický text je sice zajímavým básnickým opusem, ale dnes těžko obhájitelným knižním dramatem.

Divadlo na Vinohradech Praha - Paul Claudel: Výměna. Překlad Michal Lázňovský, režie Jan Novák, výprava Ivo Žídek, kostýmy Tomáš Kypta, dramaturgie Jolana Součková. Premiéra  26. ledna  2006.

 

Právě se děje

Další zprávy