Šrut přichází s knihou pro všechny

Richard Klíčník
3. 11. 2005 0:00
Autor knihy Veliký tůdle přichází s novou sbírkou nejen pro děti. Takto začíná anotace půvabné publikace Příšerky a příšeři - a rozhodně nelže.

Laureát ceny Jaroslava Seiferta za rok 2000 se v publikaci drží nejlepších tradic českého nonsensu. Primárně se sice zaměřuje na dětského čtenáře, ale pouze dospělí docení některé hříčky a skryté narážky, kterými je kniha přímo nabita.
Je potěšující, že i dnes se někdo věnuje tvorbě pro děti. Ještě lepší je, že sbírka najde vydavatele, což není na dnešním saturovaném trhu vůbec lehká věc.
Kniha je rozčleněna do několika částí, z nichž každá se odlišuje tematicky i graficky. Spolupráci Šruta a Miklínové můžeme bez nadsázky označit za šťastnou. Autorka, která ilustrovala první čtyři knihy českého vydání Harryho Pottera, se v osobitém humoru Pavla Šruta přímo našla a básničky díky nim mohou na dětského čtenáře působit daleko sugestivněji. Vždyť příšerky a příšeři to je téma pro děti přímo stvořené a podobně je to i s dalšími básněmi.

Náměty blízké dětem

Šrut má schopnost najít věci a tvory, které děti fascinují. Ve sbírce nalezneme básně o fakirovi, mamutovi, o tchořích, mumiích i aligátorech.
Je trochu škoda, že se autor nevyhýbá již stokráte použitým rýmům či homonymům (travička), kvůli nimž verše občas působí poněkud lacině. Dojem naštěstí zlepšují pointy, které jsou vesměs originální a velmi vtipné, a to i pro dospělé.
Kniha působí v uspěchané současnosti jako pohlazení a její přečtení zajisté příjemně naladí všechny bez rozdílu pohlaví i věku. Hana Janišová z nakladatelství Paseka se smíchem říká: "Zaplnili jsme díru v české literatuře," a něco pravdy na této nadsázce bude. Už dlouho se v dětské literatuře neobjevila takto zajímavá kniha.

ilustrace z knížky
ilustrace z knížky | Foto: Galina Miklínová

Pavel Šrut (1940), básník a překladatel, autor písňových textů, fejetonů a knih pro děti. V posledních letech vydal básnické sbírky Zlá milá, Brožované básně (cena Jaroslava Seiferta za r. 2000),  Papírové polobotky, knihu povídek a fejetonů  Konzul v afrikánech, knihu písňových textů Dvě tváře a překlady poezie D. H. Lawrence a Leonarda Cohena. Z knížek pro děti v poslední době vyšlo: Pavouček Pája, Velká kniha českých pohádek, Bob a Bobek v létajícím klobouku, Veliký tůdle (Paseka 2003), Bob a Bobek na cestách, Verunka a kokosový děděk.

Galina Miklínová (1970), režisérka, výtvarnice animovaných filmů, ilustrátorka. Je autorkou animovaných filmů pro dospělé Bajky ze zahrady a Biograf (Grand Prix na Mezinárodním filmovém festivalu v Minsku a další ocenění), pro ČT připravila seriál večerníčků O Kanafáskovi. Ilustruje knihy pro děti, např. Nava Semelová: Učila jsem se létat, J. K. Rowlingová: Harry Potter (I.-IV. díl), Pavel Šrut: Pavouček Pája, Veliký tůdle, Verunka a kokosový dědek.

 

Právě se děje

Další zprávy