Spisovatel Ivan Klíma převzal Cenu Karla Čapka

Pavel Kroulík
7. 1. 2010 21:00
Čapek se narodil před 120 lety - 9. ledna 1890

Praha - Spisovatel Ivan Klíma převzal ve čtvrtek Cenu Karla Čapka, kterou uděluje každé dva roky České centrum PEN klubu. Slavnosti na pražské Staroměstské radnice se zúčastnili například dřívější držitelé ocenění - exprezident, dramatik a čestný předseda českého PEN klubu Václav Havel a spisovatel Ludvík Vaculík.

Klíma (1931´) patří k nejčastěji překládaným a ve světě nejznámějším českým spisovatelům. Je autorem mnoha povídek, románů, novel, publicistických statí i literárních studií. V anketě LN o knihu roku 2009 skončily jeho paměti Mé šílené století na druhém místě.

K sepsání vzpomínek ho prý vyprovokovala výzva mladého redaktora českého vysílání BBC, který ho jednou požádal, aby se pokusil posluchačům vysvětlit, jak se mohl v mládí stát komunistou. Titul obsáhlé knihy je nicméně zavádějící: vzpomínky končí sjezdem spisovatelů v roce 1967.

Spisovatel Karel Čapek
Spisovatel Karel Čapek | Foto: Repro z ČT

Ivan Klíma za Čapkovu cenu poděkoval své ženě a dětem, kteří prý byli prvními přísnými čtenáři jeho děl. Vedle poroty a sponzorů poděkoval i Čapkovi, jehož dílo mu údajně řeklo, že demokracie je nejcennější hodnota.

Ludvík Vaculík s nadsázkou v oslavné řeči uvedl, že při udělování cen hraje roli ohled na to, kdo ji ještě nedostal a kdo by mohl umřít, kromě kvality díla. Klíma všemu vyhovuje, podotkl.

Podle předsedy poroty Vladimíra Karfíka byl výběr poměrně jednoduchý, protože minulé poroty byly podle něho "ohleduplné" a Klímu jim nechaly. Cenu představuje vedle peněžité prémie plastika podle návrhu Vladimíra Preclíka.

Cenu Karla Čapka založilo České centrum PEN klubu v roce 1994, kdy byla také poprvé vyhlášena. Uděluje se každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. Kritériem je i prosazování demokratických a humanistických hodnot v souladu s Čapkovým odkazem.

Prvními laureáty ceny byli Günter Grass a Philip Roth - s využitím výjimky ve statutu umožňující při zvláštních příležitostech, jíž byl Světový kongres PEN klubů v Praze, ocenit i zahraniční tvůrce.

Držiteli ceny jsou dále Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ladislav Smoček a Jiří Stránský.

Karel Čapek, který se narodil před 120 lety - 9. ledna 1890 - a byl předsedou československého PEN klubu.

Výročí narození této výrazné osobnosti české literatury 20. století připomene pražské Divadlo na Vinohradech uvedením všech titulů spjatých s tvorbou Karla Čapka. Profesní i osobní život spisovatele byl totiž právě s touto scénou úzce spjat.

V letech 1921-1923 tu působil jako dramaturg, v tomto období zde rovněž nastudoval osm titulů jako režisér. Jedním z nich byla i světová premiéra vlastní komedie Věc Makropulos. V roli Kristinky se tehdy představila Čapkova budoucí žena Olga Scheinpflugová.

Do literatury vstoupil společně se svým bratrem, výtvarníkem Josefem, povídkovými soubory Zářivé hlubiny a jiné prózy (1916) a Krakonošova zahrada (1918).

Později se proslavil především romány (Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky), novelami (Hordubal, Povětroň, Obyčejný život), povídkami (Trapné povídky, Povídky z jedné a druhé kapsy) či dramaty (R.U.R., Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka).

Kromě toho vydal i několik cestopisů, sbírek pohádek nebo třídílné Hovory s T. G. Masarykem.

Od 1. ledna 2009 je Čapkovo dílo posdle nového autorského zákona opět volné, každý si s ním může nakládat, jak chce. Vyjma dvou případů - že je nesmí užívat způsobem snižujícím jeho hodnotu a že musí být vždy uveden autor.

 

Právě se děje

Další zprávy