Španělky zavítají do Prahy

ČTK, Hej
18. 1. 2006 8:30
Praha - Španělský institut představí současné španělské spisovatelky a režisérky.

Nově vzniklá pražská pobočka slavného Cervantesova institutu chce představit současné španělské umělkyně. V rámci programu Neuspořádané rozhovory to budou současné španělské spisovatelky. Už ve středu přijede do Prahy prozaička, scenáristka a autorka dětských knih Carmen Posadasová.

Carmen Posadasová se narodila v roce 1953 v Montevideu v Uruguayi. Debutovala povídkovou sbírkou v roce 1990, je autorkou esejů, filmových scénářů, románů a řady dětských knih. Její knihy už se dočkaly překladů do mnoha jazyků, v češtině ale zatím nevyšla ani jedna.

"Ve Španělsku se od 80. let dostává čím dál více do popředí generace spisovatelek, v jejichž díle se odráží především pohled na změny ve společnosti a na život uvnitř těchto změn," říká Michaela Černá ze Cervantesova institutu, podle níž po Posadasové přijedou vždy ve druhé polovině měsíce i další autorky: například Mercedes Abadová, Alicia J. Barlettová a Anna María Moixová.

Druhý cyklus Cervantesova institutu se jmenuje Žena v množném čísle a představí současné španělské režisérky. Cyklus filmových projekcí děl španělských režisérek zahájí 26. ledna film Abys na mě nezapomněl (2005) od Patricie Ferreirové.

Cervantesův institut sídlí v ulici Na Rybníčku na pražském Novém Městě, oba cykly se budou konat v kinosále institutu a vstup na ně je volný.

 

Právě se děje

Další zprávy