Shakespeare vynesl tři miliony liber

BBC
13. 7. 2006 15:00
Londýn - Aukční síň Sotheby´s vydražila za víc než 115 milionů korun první výtisk Shakespearových her. Kupec je neznámý.
First Folio edition of Shakespeare's plays
First Folio edition of Shakespeare's plays | Foto: ČTK/AP

První folio z roku 1623 obsahuje osmáct her, které předtím nebyly otištěny - jako Macbeth, Večer tříkrálový nebo Julius Caesar. Celkem je v knize šestatřicet komedií, tragédií a historických her alžbětinského dramatika. Folio bylo vytištěno až sedm let po jeho smrti.

Folio je první sebrané vydání her Williama Shakespeara, v soukromých rukou je jen šest kusů a výtisk podobné kvality byl naposledy prodáván v roce 2002.

Vydražené folio je jednou z původních čtyřiceti kompletních kopií svazku, považovaného za nejdůležitější knihu anglické literatury. I proto byla aukce sledována s velkým napětím. Přestože odhady mluvily o částce až 3,5 milionu liber, výsledná cena je o něco nižší: 2,8 milionu liber.

Shakesperových her v původní vazbě se zbavila londýnská knihovna Dr. Williamse, která chce utržené peníze využít na záchranu svých ostatních exemplářů. Jak řekl ředitel knihovny David Wykes: "Byli jsme hrdí, že vlastníme tuto jedinečnou kopii Shakespearova folia, ale peníze nám pomohou při správě naší důležité historické kolekce manuskriptů."

 

Právě se děje

Další zprávy