Schikaneder a Špála překonali v aukci své rekordy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 11. 2010 19:33
Schikanederova Kontemplace se prodala za 8,1 milionu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na žofínské aukci se v neděli prodal obraz Jakuba Schikanedera Kontemplace z roku 1893 za 8,1 milionu korun, a stal se tak nejdražším autorovým dílem v české aukci.

Dražba potvrdila stoupající zájem o dílo tohoto malíře; ceny za jeho obrazy dosahují milionových výšek teprve pár let.  Aukci uspořádala aukční síň Vltavín a Galerie Kodl.

V Schikanederově (1855-1924) rané tvorbě převažoval realismus. Posléze, když se přes krajinomalby dostal k melancholickým pražským výjevům, lze jeho díle lze vystopovat vliv symbolismu i dekadence. Vydražená Kontemplace o rozměrech 115 × 215 cm zachcuje mnich rozjímajícího na břehu moře. Se svým přítelem E. K. Liškou se autor účastnil soutěže na výzdobu Národního divadla; s návrhem na oponu neuspěli, ale byla jim zadána výzdoba královské lóže.

Ke Kontemplaci podle serveru www.artplus.cz existuje pastelová studie přibližně čtvrtinového formátu. Kompozičně jsou obě díla skoro identická, jediným rozdílem je gesto rukou postavy k sutaně. I tento obraz v minulosti prošel uměleckým trhem. Pod názvem Meditace byl na aukci Galerie Kodl v prosinci 2005 vydražena za 230 tisíc korun.

Titul nejdražšího Schikanederova díla držel od loňského listopadu obraz Na Zámeckých schodech vydražený na aukci společnosti 1. Art Consulting za 7,5 milionu korun. Ceny jsou uváděny bez aukční přirážky.

Cenový rekord překročil také Václav Špála. Jeho peřeje na Orlici se prodaly za 4,5 milionu korun z vyvolávací ceny 2,8 milionu korun. Podle Jana Skřivánka z odborného serveru Art+  dosavadní rekord držel Špálův obraz U lesa u Veltrus prodaný loni v září na aukci Galerie Art Praha za rovné čtyři miliony korun (bez aukční provize).

Čtěte také:
Filla zlomil vlastní rekord: prodal se za 16 milionů

"Výsledky jsou fantastické, padl nový český a možný i světový rekord za Schikanedera, jsem velice spokojený i s prodejem Fillů - všichni tři se prodali za velice kvalitní ceny," řekl Martin Kodl z Galerie Kodl. "Slušného výsledku" prý dosáhl například prodej obrazu Zátiší s košíkem a pohárem (1947) za 4,05 milionu korun (bez přirážky).

Podle Kodla je vidět, že čeští sběratelé mají dobré znalosti či poradce, protože se čím dál častěji prodávají skutečně kvalitní obrazy. Nejde přitom vždy pouze o díla s milionovými vyvolávacími částkami. Velká část dražených a vydražených obrazů se prodává v průměru za desítky tisíc korun.

V opakované dražbě se nakonec prodal také obraz Jindřicha Štýrského z jeho raného období Kompozice (1925), a to za vyvolávací cenu osm milionů korun. Napoprvé se nikdo do dražby nepřihlásil, zájemce ale později požádal o opakování. Dosud nejdražším Štýrského obrazem prodaným v české aukci je Maldoror za 11 milionů korun.

Výraznějšího posunu v tabulkách nejdražších děl nixcméně v neděli nebylo dosaženo. Seznam prvních deseti nejdražších obrazů se nezměnil, vede ho obraz Élévation IV Františka Kupky prodaný v říjnu 2007 za 22,1 milionu korun (bez přirážky).

Naposledy se rekordy přepisovaly 10. listopadu, kdy se prodal vzácný kubistický obraz Emila Filly z roku 1914 Zátiší s lahví Cherry za 16,25 milionu korun (bez aukční přirážky 20 procent). Obraz se tak stal pátým nejdražším v české aukci.

 

Právě se děje

Další zprávy