Richarda III. hraje Richard Krajčo

ČTK, RiK
1. 3. 2006 10:30
Praha - Richard Krajčo se představí ve čtvrtek ve Stavovském divadle jako Shakespearův Richard III.

Nového nastudování se Richard III. dočkal v Národním divadle po téměř sto letech, zato v hvězdném obsazení. V hereckém ansámblu najdeme jména Ivy Janžurové, Saši Rašilova, Jany Preissové, Jiřího Štěpničky či Davida Matáska.

Tragédii, která proslula jako studie iracionálního zla, nastudoval režisér Michal Dočekal, jenž svěřil hlavní roli herci a zpěvákovi Richardu Krajčovi. "Chtěl jsem udělat inscenaci střídmou v teatrálních prostředcích, soustředěnou na text a herce - i když některé pobídky v textu nelze ignorovat," prohlásil Dočekal.

Věrný Shakespearovi i dnešní řeči se snažil být ve svém moderním překladu Martin Hilský. Ústředního hrdinu nevidí jen jako zločince, ale i jako žertéře s velkým smyslem pro humor. "Je tam ironie, sarkasmus, sebeironie i černý humor. Navíc Richard, když se dere k moci, činí tak s fascinující silou. Je to hypnotizující postava, která diváky vždy svým charismatem dostane," míní.

Richard III. se odehrává za krvavých válek dvou růží, boje rodu Yorků a Lancasterů o moc. I když Shakespeare cituje skutečné dějinné události, historici mu vyčítají mnoho nepřesností. Některé postavy ani nemohly být aktéry příběhu. "V případě ústřední postavy zpochybňují téměř vše včetně jeho fyzického postižení či toho, že by se dopustil svévolně vražd, které jsou mu připisovány," uvedla dramaturgyně Daria Ullrichová.

 

Právě se děje

Další zprávy