Ředitelka akce píše: Jak se pořádá Designblok

Jana Zielinski, ředitelka Designbloku
31. 10. 2011 12:59
Reakce na recenzi v deníku Aktuálně.cz
Foto: Vojtěch Marek

Na začátku října se již potřinácté konal Designblok. Pokud vás zajímá, jak se taková přehlídka pořádá, zde je shrnutí. Designblok se koná po celém městě v galeriích, obchodech a studiích.  Každý rok se hledá prostor pro výstavní projekty - tzv. Superstudio Designbloku.

Letošní rok padla volba na prostory barokního Šporkovského paláce. V dubnu jsme dostali nabídku ještě na pronájem kancelářských prostor Futurama v Karlíně a nakonec jsem se rozhodli pro Superstudia dvě. Rozdělili jsme je tentokrát tématicky. Futuramu v Karlíně jsme zaměřili na interiér, Šporkovský palác v Hybernské na módu, šperk a životní styl.

Do Futuramy jsme umístili dvě sekce Designbloku - tradiční creme de la creme, ve kterém vystavují především firmy, ale také etablovaná designérská studia, která zabrala tři patra a sekci Young and fresh, která zabrala jedno patro a byly v ní umístěny prezentace designérských škol, mladých designérů a začínajících studií.

Ve Šporkovském paláci byla na rozdíl od Futuramy většina prezentací prodejních, protože jsem sem umístili kromě módy a šperku také tradiční Design Market.

Zejména ve Futuramě byl vidět trend, který jsme dlouho toužebně u Designbloku očekávali. V Creme de la Creme začaly vystavovat hodně čeští výrobci, jejichž práce je spojená s prací českých designérů. Česká designérská špička - Olgoj Chorchoj, Maxim Velčovský, Jiří Pelcl, Boa Design, Studio Cohn, Lucie Koldová a mnoho dalších - se mohla chlubit výrobky pro konkrétní firmy; tedy snem každého designéra, aby jeho produkt byl uveden do výroby.

Firem i designérů, kteří stojí o vystavování, na Designbloku přibývá. Přijato je každoročně cca 50 procent přihlášených. Přestože náklady na akci každoročně stoupají, účastnické poplatky jsou stejné od roku 2005.

Rozdíl vyrovnává zvýšený zájem veřejnosti, které chodí každý rok víc a víc. Letos prošlo jen Superstudii 25 700 lidí. Celý Designblok potom navštíví odhadem přes 40 000. Část výstav ještě stále trvá.

 

Právě se děje

Další zprávy