Ředitelem Národního chce být šest lidí

ČTK, kul
4. 1. 2007 16:00
Praha - Do výběrového řízení na místo ředitele Národního divadla se přihlásilo šest zájemců včetně provizorního šéfa Jana Mrzeny.

Ten bude mít konkurenci v řediteli Divadelního ústavu Ondřeji Černém, spisovateli Vladislavu Kučíkovi, operním pěvci Leo Marianu Vodičkovi, uměleckém manažerovi Martinu Zoubkovi a Milanu Merclovi, "realizátorovi projektů a poradce v oblasti managementu a restrukturalizace podniků".

Příjem přihlášek ministerstvo kultury ukončilo dnes, první jednání výběrové komise se uskuteční 8. ledna a slyšení kandidátů 15. ledna. Ten den by také mělo být známé jméno nového šéfa první scény.

Nyní ministerstvo ověřuje, zda přihlášky uchazečů splňují všechny formality a zda jsou kandidáti ochotni svoji koncepci k vedení Národního divadla zveřejnit. Pak by se jejich vize měly objevit na webu ministerstva kultury.

Ministr kultury Martin Štěpánek
Ministr kultury Martin Štěpánek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V patnáctičlenné komisi jsou kromě dvou zástupců ministerstva kultury (ředitelka odboru umění a knihoven Pavla Petrová a předseda komise, náměstek ministra Adolf Toman) také ředitel Pražského jara Roman Bělor, pěvkyně Gabriela Beňačková, prezidentka Klubu mecenášů ND Iva Drebitko, předseda repertoárové komise ND Bedřich Gregorini, bývalá šéfka opery ND Eva Herrmannová, publicistka Radmila Hrdinová, šéfdramaturgyně baletu Slovenského národního divadla v Bratislavě Miroslava Kovářová, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, teatrolog Milan Lukeš, rektor AMU Ivo Mathé, režisér Martin Porubjak, prezident Herecké asociace Václav Postránecký a ředitel Národního divadla v Brně Zdeněk Prokeš.

Proti jmenování prozatímního ředitele Mrzeny a hledání nového šéfa se postavila většina herců činohry divadla: před Vánocemi zaslala dopis ministrovi kultury Martinu Štěpánkovi, ve kterém ho žádá, aby odvolal pověřeného ředitele Mrzenu a zrušil výběrové řízení.

Čtěte více: V Národním to vře, herci hrozí stávkou

Mrzenu obvinili z nekompetentnosti, konkurz je podle nich špatně připraven a zájemci měli příliš krátkou dobu na přípravu. Za herce se později postavilo i vedení činohry a baletu, více než polovina baletního souboru a někteří operní pěvci. Naopak za Mrzenou stojí orchestr, vedení opery a odboráři.

 

Právě se děje

Další zprávy