Qubus - Design podle kluků z plakátu

Radek Wohlmuth
9. 12. 2005 3:00
V obraze - Ten, koho nevzala mystifikace jménem Beauty Free Shop, ať proto, že už pár dní se otevírací doba pomalu mění v cochcismus, kvůli šestimístným cifrám na pseudocenovkách nebo prostě proto, že mu vystavené exponáty nesedly, a hledá v předvánoční době skutečně nějaký tip, má ještě šanci.

Tentokrát doopravdy. Je tady Qubus.

QUBUS je kostka.

Ale i designové studio. Proč zrovna Qubus? Po pravdě řečeno nevím, ale když pustím fantazii trochu na špacír, tak qubus cukru přináší finální chuť, hrací qubus určuje spád hry a třeba dlažební qubus mění a vymezuje životní prostor.

Qubus je celkem elegantní a stabilní, a navíc platónská tělesa, mezi která patří, tvořila od pradávna základ krásna, takže proč ne? Qubus plný designu najdete v Rámové ulici na pražském Starém Městě od května 2002.

Waterproof
Waterproof | Foto: Marek Novotný

Už od začátku si udržuje image jiného studia. Stín normálního obchodu s "trendyvychytávkami" do domácnosti překračuje tím, že propaguje a nabízí práce hlavně nové generace českých designérů. Právě těch, které si média u nás i v zahraničí navykla označovat nálepkou nová vlna českého designu.

Qubus je tedy spíš multifunkční centrum nebo otevřená tvůrčí jednotka a na jeho nabídce a produkci je to zaplaťpánbůh vidět. Zaměřil se hlavně na drobný design, trochu preferuje "profláknuté" české materiály - sklo a porcelán, ale najdete i věci ze dřeva, kovu, vosku nebo plastů.

Kluci z plakátu

Za hlavičkou Qubusu stojí hlavně designérská dvojice Jakub Berdych a Maxim Velčovský. Oba jsou absolventy VŠUP a oba můžete, shodou okolností, znát i z reklam na mobilní operátory, každého z jiné.

Foto: Marek Novotný

Asi nejznámější produkcí Qubusu je Velčovského kultovní white collection, porcelánová parafráze plastikových kelímků a papírových tácků, rozšířená o waterproof - porcelánovou vázu ve tvaru holínky. Všechny tyto předměty se mají ke svému fastfoodovému nebo botníkovému originálu samozřejmě v poměru 1:1.

Čistá bílá, tedy pure white, byla později "pro fajnšmekry" obohacená i o variantu gold a cibulákový potisk. V poslední době vznikl celkem zábavný cyklus porcelánových zvířat-kasiček, vesměs citací notoricky známých velkosériových dekorativních plastik, které v 70. a 80. letech zdobily nejeden sekretář maloměstského obývacího pokoje. Hlavně je to ale originální kolekce svíček, z nichž asi nejvíc vyniká May day Jakuba Berdycha, svíčka v podobě voskové baterky.

Tohle studio si ale vybírá i v zahraničí, zastupuje třeba německé Büro für form, nicméně vyhledává pořád i v našich luzích a hájích, takže mezi jeho klíčové autory patří nejen třeba klasik prolamovaných váz Daniel Piršč, ale relativně nově i královéhradecký Pavel Doskočil, absolvent Knížákova ateliéru na AVU.

Ten, kdo se na začátku týdne v BFS zamiloval třeba do jeho držáčku na toaletní papír ve tvaru hákového kříže, může ho už zhruba rok najít ke koupi právě v Qubusu.

Foto: Marek Novotný

Pop a art

Jedním z hlavních principů prací, kterými se Qubus zabývá je až pop-artová hravost a ztráta jednoznačnosti. Ty jsou společné většině nejzajímavějších produktů, které nabízí. Autoři zastoupení v Qubusu si často vybírají známé, až zprofanované předměty-symboly, obecně vnímané automaticky, někdy až s příchutí banality, všednosti nebo naopak přežitosti, které redesignují.

#reklama

Jde o svého způsobu recyklaci, která navazuje i na specificky české kutilství. Změní jejich účel, materiál, barvu, potisk nebo funkční systém a tím jim dodají přesah, nový význam nebo nonverbální komentář a navíc pobaví.. Zároveň tak dokážou přehodit v hlavě výhybku stereotypního nazírání na svět i jiným, což není nikdy k zahození.

 

Právě se děje

Další zprávy