Projděte se po Praze s T.G.M. a chovejte se evropsky

gra
6. 9. 2007 0:00
Pouliční výstava připomíná 70. výročí úmrtí
Zastavení čtvrté. Alšovo nábřeží
Zastavení čtvrté. Alšovo nábřeží | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve zdravém těle zdravý duch, může si říct spolu s T.G.M. ten, kdo absolvuje pouliční plakátovou výstavu připomínající 70. výročí úmrtí prvního československého prezidenta.

Vernisáž zahájili pořadatelé vylepením plakátů na všech pěti plakátovacích plochách. Kopie fotografií a úryvků z novinových článků i výroky Tomáše Garrigua Masaryka visí na Starém Městě deset dní.

"Každý může výstavu absolvovat sám, nepotřebuje ani sál, ani průvodce a může se kdykoli vrátit. Na sloupech jsou mapky. Pokud se někdo náhodně dostane k jednomu sloupu, uvidí, kam ještě může dojít," říkají autoři výstavy Zuzana a Eugen Brikciusovi, jinak známí organizátoři happeningů.

Pouliční plakátová výstava T.G.M. slovem i obrazem končí 13. září, v předvečer výročí Masarykova skonu. Podle Seifertovy básně si ho měly připomínat všechny generace, ale zatím to vypadá, že Brikciusových pouť je jedinou akcí.

Texty vybral publicista Jaromír Slomek. "Výstava musí být důstojná, zároveň i poutavá a zábavná, ale zase se nesmí stát taškařicí," dodal při vernisáži. Nejobjevnější jsou podle něj výroky o bolševismu z dvacátých let.

Plakáty jsou řazeny chronologicky, obsahují základní životopisná data a citáty, nejen Masarykovy, ale i dalších lidí, kteří k němu měli co říct. "Oficiálně" tak putování začíná na rohu ulic Havlíčkova a Na Florenci, tam by měl začít poctivý návštěvník.

A pokračovat Na Poříčí, dále přes Ovocný trh na Alšovo nábřeží a končit v Křížovnické ulici u vchodu do Taneční konzervatoře. Po cestě je možno vzpružit mysl zpěvem oblíbených písní prvního prezidenta.

Dva Tomášové. Prezident Masaryk a průmyslník Baťa, zda spíše v roli starosty, při prezidentově návštěvě Zlína.
Dva Tomášové. Prezident Masaryk a průmyslník Baťa, zda spíše v roli starosty, při prezidentově návštěvě Zlína. | Foto: Aktuálně.cz

Každý sloup je věnován některému období Masarykova života: od dětství ve vinařském kraji přes studium, sňatek s Charlottou Garrigue, rukopisné spory, hilsneriádu a rozhodující podíl na formování československého státu až po abdikaci.

Naleštěné, trikolórou zdobené plochy nabízejí plakáty prvorepublikového stylu, ale aktuálních podnětů. Masarykova hesla - Chovejte se evropsky. Teror nevychovává. Nebát se a nekrást - nakrátko narušují poklidnou atmosféru zažívání a konkurují výhodným nabídkám i zaručeným návodům na spokojený život.

"Když to někdo poničí, tak plakát znovu dolepíme, aby vše působilo elegantně a čistě, jak to měl T.G.M. rád. Tímto apelujeme na Pražany i my, aby se chovali evropsky," říká Brikciusová.

O uspořádání pouliční výstavy prý uvažovala už od 90. let. "Nedávno se potvrdilo, že taková výstava je životaschopná. Loni s úspěchem oslavila Vídeň kulaté výročí Sigmunda Freuda obdobným způsobem." Ta Vídeň, na jejíchž mocnářských troskách kdysi Masaryk postavil Československo.

Pokud bude mít pražská expozice úspěch, plánují příští rok autoři podobnou výstavu k výročí vzniku Československa.

 

Právě se děje

Další zprávy