Premiéra hry Na ústupu v Kolowratu

ČTK, MaM
25. 11. 2005 12:00
Praha - Českou premiéru komorního psychologického dramatu Na ústupu uvedla 24. listopadu v Divadle Kolowrat činohra české první scény.

Hra uměleckého šéfa Michala Dočekala, která pochází z dílny britského spisovatele, dramatika a úspěšného hollywoodského scenáristy Williama Nicholsona, nabídla divákům hvězdný duel Ivy Janžurové a Františka Němce, jimž sekunduje Saša Rašilov.

William Nicholson se narodil v roce 1948 a už jako desetiletý se chtěl stát spisovatelem. Vystudoval anglickou literaturu v Cambridge. Pracoval pro BBC, natočil na 50 dokumentů a byl i scenáristou hrané tvorby. Debutoval v Hollywoodu v roce 1992 filmem Sarafina s Whoopi Goldbergovou. Následovala Krajina stínů nominovaná na Oscara, Nell s Jodie Fosterovou, První rytíř se Seanem Connerym a Richardem Gerem a mezi dalšími i megahit Gladiátor, který mu přinesl další oscarovou nominaci. Momentálně se soustředí na prózu. Jeho žena pochází z rodiny Virginie Woolfové a je také spisovatelka. Původní název jeho hry je Ústup od Moskvy s odkazem na legendární neúspěch napoleonských vojsk.

Nicholson ve hře hledá paralelu mezi ústupem Napoleonovy armády od Moskvy a zoufalým bojem o přežití v nefunkčním manželství dvou intelektuálů. Ve vztahu jsou totiž, podobně jako ve válce, situace, kdy se jedna ze stran snaží zachránit zoufalým ústupem z pozic, aby si uchovala to, co nazývá životem. Na tomto ústupu spaluje mosty a odpírá tomu druhému, co mu celou dobu dávala.

"V kontextu současné britské dramatiky je tato hra ojedinělá i tím, že na rozdíl od většiny moderních textů, které pod diktaturou kultu mládí řeší problémy dvacetiletých, nabízí drama šedesátníků. Jazyk je spisovný, téměř postrádá jadrné výrazivo a parazitní slůvka, jimiž se to jinak v současné dramatice jen hemží. Pokud postava řekne vulgarismus, pak jen v nejvypjatějším okamžiku, a ještě cítí potřebu se za něj omluvit," uvedl překladatel Jan Hančil. Bolest, která je z této hluboce humanistické hry cítit, pramení zejména z vědomí lidské omylnosti a z tušení, že tito lidé možná již nikdy nedostanou šanci případnou chybu napravit.

 

Právě se děje

Další zprávy