Premiéra hry Duše - krajina širá

ČTK, kiz
18. 11. 2005 12:30
Praha - O neklidu srdce ve středním věku vypovídá hra Arthura Schnitzlera Duše - krajina širá , která měla včera premiéru ve Stavovském divadle v Praze.

V překladu Josefa Balvína ji nastudoval režisér Ivan Rajmont. V hlavních rolích se objevili David Prachař, Sabina Králová, Miluše Šplechtová, hostující Filip Rajmont, Igor Bareš a Eva Salzmannová. Režisér Rajmont označil Schnitzlerův text za hru o manželství, nevěře, krizi středního věku a ztrátě iluzí, o lásce, samotě i opojení z výšek.

"Nedůvěra vůči ustrnulé uniformitě 'morálních' konvencí, nedůvěra vůči absolutizaci 'poznatků', skepse vůči povrchu lidí a věcí, a především úsilí proniknout za všechny fasády. To je Schnitzlerova Das weite Land - a to je to, co mě na ní přitahuje," řekl Rajmont před premiérou.

Arthur Schnitzler napsal tento text v roce l912. Bylo mu tehdy devětačtyřicet let a těšil se pověsti prvního básníka Rakouska. Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud se o něm vyjádřil jako o svém dvojníkovi, který právě tak jako on boří tabu a zkoumá nebezpečně tajemné kouty duše. "Schnitzler pokládal tuto hru za své vrcholné a nejdůležitější dílo. Ve stejném roce měla premiéru na devíti scénách současně, mimo jiné i v Praze," uvedla dramaturgyně Daria Ullrichová.

Upozornila, že tvorba tohoto autora často způsobila skandály a pobouření. Cenzura označila za "nemravnou" hru Rej a povídka Poručík Gustík vyprovokovala vojenské kruhy, aby autora zbavily důstojnické hodnosti. Proti dramatu Profesor Bernhard
tvrdě protestovala církev.

Příběh hry Duše - krajina širá má zdánlivě intimní téma. Manželství úspěšného podnikatele, muže zvyklého vždy vítězit, prochází krizí. Ovšem podstatná témata se skrývají pod povrchem. Společnost obklopující továrníka Bedřicha Hofreitera žije pohodlně a blahobytně, zdá se, jako by je zaměstnával jenom sport a erotika. Bedřich Hofreiter, dravý a schopný podnikatel, moderní individualista, chlubící se tím, že žije bez předsudků, netuší, že je schopen vraždit.

 

Právě se děje

Další zprávy