Překonat a uchovat v sobě smrt

Josef Šlerka, Literární noviny
23. 2. 2006 20:00
Recenze - Kniha, která vybízí mimo jiné k úvahám o tom, zda přesunutí odpovědnosti člověka do rukou vědy nevede k úpadku a lidské degeneraci.

To je Nokturno, výbor z prózy německého expresionistického básníka Gottfrieda Benna, který vydalo nakladatelství Herrmann & synové.

Kdo byl Gottfried Benn? Především básník, jeden z nejlepších německých básníků minulého století. Ovšem stejně jako mnoho velkých Němců minulého století i on měl svou hnědou skvrnu na minulosti. A stejně jako mnoho jiných se s ní vlastně nikdy nevyrovnal.

Narodil se v květnu roku 1886. Pocházel z rodiny protestantského pastora, podobně jako Friedrich Nietzsche. Dokonce se měl stát knězem. Po roce ovšem studia teologie zanechal a odešel na vojenskou medicínu, stal se lékařem. Později se specializoval na kožní a pohlavní choroby. Profesionální deformace je v jeho básnických textech zřetelná, stejně jako pozoruhodný způsob tematizace tělesnosti.

Foto: Aktuálně.cz

První texty publikuje Benn roku 1912; o dva roky později propuká světová válka, o níž Jan Patočka mluvil jako o události, která proměnila svět v jednu velkou laboratoř. Duch změny, touha po revoluci a rodící se odpor proti Západu se poprvé manifestují v takovém rozsahu.

Válku tráví Benn v Bruselu jako vojenský lékař; mimochodem zdravotnickou službu podstoupil i jeho souputník Bertolt Brecht. Spolu s ním patří Benn k nejvýraznějším postavám německého expresionismu, které se dožily nástupu Hitlera k moci. Zatímco Brecht se vydal komunistickou cestou, Benn se našel v ideách národního socialismu.

Pokračování recenze ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy