Poškozený Výkřik se vrací do galerie

BBC, Hej
28. 9. 2006 10:30
Londýn - Slavný Munchův Výkřik byl před dvěma lety ukraden. Nyní je navzdory poškození znovu k vidění. Do neděle a za těžkým sklem.
Návštěvník Munchova muzea v Oslu si prohlíží znovu vystavené poškozené malby Výkřik a Madonna
Návštěvník Munchova muzea v Oslu si prohlíží znovu vystavené poškozené malby Výkřik a Madonna | Foto: Reuters

Klíčové dílo expresionismu bylo zcizeno v roce 2004 spolu s další Munchovou malbou Madonna. Teď se obě díla znovu vracejí do výstavní síně.

"Chtěli jsme je veřejnosti opět ukázat," říká ředitel Munchova muzea v Oslu Ingebjoerg Ydstie. "Nebyla poškozena tak těžce, aby nemohla být znovu vystavena."

Poškozené obrazy Edwarda Muncha
Poškozené obrazy Edwarda Muncha | Foto: Reuters

Od středy do neděle jsou tedy obě díla v muzeu znovu k vidění, zasazena do těžkých skleněných boxů.

Výkřik a Madonnu dva ozbrojení muži strhli ze stěny muzea poté, co ohrožovali zbraní jednoho ze zaměstnanců. Zloději malby vyndali z rámů ve strachu, že by v nich mohlo být umístěno sledovací zařízení. Oba obrazy jsou i kvůli tomu poškozené.

Policie malby našla až letos v srpnu. V květnu byli v souvislosti s krádeží shledáni vinnými tři muži, kteří dostali tresty od čtyř do osmi let. Série zatčení proběhla už v roce 2005.

Galerie již na začátku měsíce vystavila fotografie, které dokumentovaly dvě trhliny v Madonně o rozměrech kolem 2,5 centimetru.

Odcizená verze Výkřiku, jedna ze čtyř, které autor vytvořil, je údajně poškozena jen v jednom z rohů.

Hned po krátké výstavě odborníci začnou s  restaurací děl. Podle Ydstiea zhodnotí míru poškození a rozhodnou, jak je opravit.

"Je tu určitá hranice mezi pouhou opravou a přidáváním nových prvků. To u originální Munchovy práce samozřejmě nelze," upozorňuje.

Edvard Munch: Madona
Edvard Munch: Madona | Foto: Neris

Mluvčí muzea říká, že malby jsou v poměrně dobrém stavu, podle restaurátorky Biljany Topalové-Casadiego nicméně nejspíš bude nutné do maleb zasáhnout. Další poškození budou nejspíš zjištěna pomocí rentgenu, řekla agentuře AP.

"Jeden roh je promáčknutý, a je tu i poškození vlhkem," citovala agentura Reuters Gro Balase, magistrátního úředníka z Osla.

Munch byl jedním z hlavních zástupců expresionismu. Zemřel v roce 1944 ve věku 80 let.

Obrazy Výkřik i Madonna byly součástí cyklu Frieze of Life, jehož tématy byla nemoc, smrt, úzkost a láska. Sám Výkřik, jedno ze světově nejznámějších uměleckých děl, vznikl v roce 1893.

 

Právě se děje

Další zprávy