Pod oblohou impresionistů vyrostl obří kaleidoskop

Kultura Kultura
10. 5. 2012 11:46
Expozici Monumenta 2012 vytvořil v Paříži Daniel Buren
Foto: Profimédia

Paříž - Daniel Buren letos dostal možnost pojmout prostor pařížského pavilonu Grand Palais při pátém ročníku akce příznačně nazvané Monumenta. Po monstrózním nafukovacím Leviathanovi od britského sochaře Anishe Kapoora, tentokrát výstavní síně ve stylu belle époque zaplnila barevná sklíčka a skla jako z kaleidoskopu.

U muzea, které vzniklo v roce 1900 pro Světovou výstavu, obdivuje Daniel Buren zejména nezaměnitelné světlo procházející prosklenou střechou. A právě tohoto efektu se rozhodl využít i při rozvržení instalace tak, aby na diváky zapůsobil v co největší míře. "Jakmile vstoupíte dovnitř, okamžitě vás ohromí kvalita dopadajícího světla. Ta je zde velmi specifická a zná ji celý svět jako Pařížskou oblohu impresionistů," vysvětluje Buren. 

V letošním roce se Grand Palais díky instalaci s názvem Excentique(s) proměnilo v obří kaleidoskop. Buren totiž plochu pavilonu pokryl stovkami barevných kruhů ze skla, které postavil do výšky 2,5 metru, což odpovídá úrovni nejnižších stropů pařížských bytů. Vytvořil tak zajímavý kontrast s monumentální střechou Grand Palais, navíc si pohrál také s rozdělením velkého prostoru. Zajímavý efekt ještě umocňuje rozmístění zrcadel, ve kterých se odráží už tak neuvěřitelná hra světla a barev.

Foto: Reuters

Sám Daniel Buren přiznává, že ho velice oslovily práce umělců z předchozích let, nejvíce si potom cení loňského účastníka Monumenty Anishe Kapoora, který do prostor Grand Palais umístil třicetimetrovou nafukovací sochu Leviathan, do níž bylo možné vstoupit. Burena zaujalo také dílo Promenade od Richarda Serry. Ten v historickém muzeu vztyčil pět ocelových desek o výšce 17 metrů a váze neuvěřitelných 75 tun. "Podle mého názoru nestačí jen pracovat s tímto monumentálním prostorem, ale je také nutné bojovat nebo se alespoň propojit či naopak distancovat od uměleckých děl, které obdivujete," tvrdí Buren.

Loňský ročník akce Monumenta zaznamenal výjimečně velký zájem veřejnosti, prostory Grand Palais s instalací Leviathan od Anishe Kapoora denně navštívilo až sedm tisíc návštěvníků. Letošní, v pořadí již pátá Monumenta potrvá do 21. června.

 

Právě se děje

Další zprávy