Pitínský volá Báru, Karlu a Viktorku

20. 1. 2007 10:00
Uherské Hradiště - Viktorko! Karlo! Báro! ozve se dnes na jevišti Slováckého divadla od hrdinů děl Boženy Němcové.
Foto: Slovácké divadlo

Režisér J. A. Pitínský zde připravil inscenaci Divá Bára, ve které představuje příběhy tří výjimečných dívek, které střemhlav šly za svým životním snem a jejich chování okolí neskouslo.

O podobě představení dobře vypovídá jeho podtitul: "Divá Bára, Píseň o Viktorce, a taky Karla, tedy tři povídky nejvěhlasnější autorky české, jak byly předvedeny na fiktivní generální zkoušce dne 21. 12. 1940 na jevišti Mladé scény v Dělnickém domě ve Valašském Meziříčí v režijním vybavení Karla Kata a za asistence Jindřicha Gratze."

Foto: Slovácké divadlo

V tomto divadle na divadle jsou použity tři scénáře, jejichž životnost je už prověřená: Píseň o Viktorce inscenovala Eva Tálská v Divadle na provázku v roce 1984, Karla a Divá Bára patří v režii Matěje T. Růžičky na prkna momentálně těžce přežívajícího brněnského Divadla v 7 a půl.

V hlavních rolí hradišťské inscenace se představí Jitka Josková, Tomáš Šulaj, Jaroslava Tihelková, Tereza Novotná-Mikšíková, Vladimír Doskočil nebo Zdeněk Trčálek. Autorem scény je Jan Hubínek, kostýmy navrhla Michaela Hořejší. Hudbu Petra Hromádky bude během představení hrát živá kapela.

Foto: Aktuálně.cz

J. A. Pitínský (1955) je už dvě desetiletí jedním z nejoriginálnějších a nejpoetičtějších autorů českého jeviště. Svými režiemi v Praze, Brně, Plzni, Zlíně i Hradci Králové vždy tamním hercům ukazuje, že jejich schopnosti jsou větší, než můžou předvést v průměrných konverzačních komediích svých divadel. V poslední době se Pitínský nejvíc soustředí na práci se souborem Slováckého divadla. "Z toho mladého souboru cítím přirozené dychtění a otevřenost. Hlavně se mají rádi, a to jde vidět na zkouškách i na představeních. Je tady vidět talent a také ta prvotní nevinná noblesa herectví, což je moc pěkné a často se s tím člověk nesetkává," chválí dnes skoro "domácí" ansámbl.

Jeho Gazdina roba, Bratři Karamazovi a hlavně Liška Bystrouška překonaly hranice regionu a divadlo doufá, že i Divá Bára na tento úspěch naváže.

Pitínského podle koncepce nového ředitele Národního divadla letos čeká ještě další Božena Němcová - v prosinci by na první scéně měla mít v jeho režii premiéru slavná Babička.

 

Právě se děje

Další zprávy