Pět pláten z epopeje je v Praze, vystaví se v březnu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 2. 2011 21:05
V říjnu chce GHMP převézt a ukázat i zbytek děl
Foto: Reuters

Praha/Moravský Krumlov - Pět pláten Slovanské epopeje bylo v úterý z Moravského Krumlova převezeno do Prahy. V Národní galerii by měla být pro veřejnost vystavena v březnu. Do té doby budou díla Alfonse Muchy rozvinuta, vypnuta a případně zrestaurována. Vedení Moravského Krumlova ale s přesunutím části díla do metropole nesouhlasí a chce díla zpět.

"Budeme čekat, až plátna naberou optimální teplotu, a následně budou rozvinuta a vypnuta na kovové konstrukce, tak jak byla vypnuta v Moravském Krumlově. Potom restaurátoři provedou kontrolu těchto pláten," řekl po vyložení krabic s plátny ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Začalo stěhování epopeje z Moravského Krumlova
Začalo stěhování epopeje z Moravského Krumlova | Foto: ČTK

Díla snad budou v dobrém stavu, i když podle všeho nebyly v Krumlově podmínky pro plátna ideální. Převoz prý přišel na 200 000 až čtvrt milionu korun.

Z vaceti pláten Slovanské epopeje bylo na zámku patnáct pláten vyvěšených a pět smotaných. Tento mezistav panoval od doby, chtěla si chtěla Praha dílo odvézt. Vedení Moravského Krumlova ale nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud však následně rozhodl, že dílo  patří metropoli. Situaci zklidnila jednání nových vedení radnic, ale nyní se vše znovu vyhrotilo.

"Vedení Moravského Krumlova se stěhováním pěti děl zásadně nesouhlasí. Máme v rukou dva posudky, které říkají, že jejich přesun není vhodný. Nic nebránilo tomu, aby byla rozvinuta na zámku," řekl krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Po případném zrestaurování by krumlovští chtěli plátna vrátit, s jejich vystavením v krumlovském zámku se počítá ještě v letošní turistické sezoně. Na tom se Třetina domluvil v uplynulých dnech i s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) a také s ministrem kultury Jiřím Besserem (TOP 09).

My bychom pochopitelně rádi vyšli Krumlovu vstříc a zrealizovali výstavu těch zbylých 15 pláten na zámku v Moravském Krumlově, ale vše bude otázka dalších dnů a dalších jednání," komentoval situaci Bufka. Pětici pláten zachycujících klíčové události z dějin Slovanů chtějí Pražanům zpřístupnit od března. V říjnu by pak chtěli do Prahy převézt i zbytek děl a vystavit epopej kompletní. Zámek v Krumlově by se měl rekonstruovat.

Stěhování provázely komplikace. Strážníci neumožnili příjezd k zámku jednomu ze tří stěhovacích aut, protože překračovalo povolenou nosnost příjezdové komunikace. Řidiči zbývajících dvou aut pak nerespektovali silniční pravidla. Přestupek se vyřešil domluvou.

U brány zámeckého parku se pak střídali kolemjdoucí krumlovští obyvatelé, kteří nešetřili na adresu Prahy nadávkami. Podle nich by dílo mělo nadále zůstat ve městě, které o ně pečuje od druhé světové války, tedy už přes 60 let. Většina z nich se domnívá, že Praha díla na Moravu už nikdy nevrátí.

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy