O divadelní Thálie se ucházejí Dracula a Goebbels

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
19. 1. 2010 8:50
Mezi dvacítkou nominovaných jsou zejména nováčci
Foto: PKD

Praha  -  Takřka samí nováčci se objevili mezi dvacítkou nominovaných na divadelní ceny Thálie.  Ocenění udělované Hereckou asociací budou předána 20. Března v Národním divadle v Praze už posedmnácté.

V činohře je navržena na cenu Kateřina Burianová, nominovaná za roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů v pražském ND, spolu s ní Pavla Beretová (Salome, A Studio Rubín) a Andrea Černá (jako Máša v inscenaci Tři sestry na Fidlovačce). V mužské části soutěží Pavel Batěk (Vojcek v Divadle na Vinohradech) i Otakar Brousek ml. (Veršinin ve Třech sestrách na Fidlovačce) a Martin Pechlát (za roli Goebbelse v představení Goebbbels/Baarová v Divadle Komedie Praha).

Premiéra muzikálu Johanka z Arku - Bára Basiková
Premiéra muzikálu Johanka z Arku - Bára Basiková | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

V muzikálových rolích zaujali kromě Báry Basikové za Johanku z Arku a Daniela Hůlky za Draculu (obě inscenace byly uvedeny v obnovené premiéře v pražských divadlech Kalich a Hybernia) Markéta Tallerová za titulní roli v komorním muzikálu Dnes večer: Lola Blau v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a Petr Gazdík jako Jean Valjean v muzikálu Les Misérables (Bídníci) v Brně.

Nominace na cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v opeře získala maďarská sopranistka Csilla Borossová (role Cio-Cio-San v představení Madama Butterfly v Národním divadle v Brně), Petra Alvarez Šimková (role Mařenky v Prodané nevěstě v Ústí nad Labem), Rafael Alvarez jako Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky a Pavel Vančura za roli Marbuela ve Dvořákově opeře Čert a Káča v Liberci.

V kategorii baletu jsou v nominacích členka Pražského komorního baletu Lucie Holánková (za sólo v duetu Lyrická v představení Okno do duše), Ivona Jeličová z plzeňského divadla za titulní roli v Maryše a Nikola Márová jako Odetta-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře v pražském Národním divadle.

Ve stejné inscenaci byl nominován také Alexandre Katsapov za roli von Rothbarta. Jeho konkurenty jsou člen taneční skupiny 420People Václav Kuneš za sólo v představení A Small Hour Ago a Zdeněk Mládek za sólo v inscenaci So in Love/Carmen v Českých Budějovicích.

Foto: Aktuálně.cz

Moderátorem ceremoniálu bude už popáté plzeňský dramatik, herec a režisér Antonín Procházka. V přímém přenosu ho odvysílá Česká televize.  Letos záštitu ministr kultury Václav Riedlbauch, změní se kulisy večera a přímo na jevišti mají usednout úspěšní umělci.

" Výjimkou mezi nováčky je Nikola Márová, která Thálii získala předloni, její manžel Alexandre Katsapov, oceněný za rok 2002, a už jednou nominovaná Ivona Jeličová," uvedl šéf asociace Václav Postránecký.

Ceny Thálie jsou výročními cenami za mimořádné umělecké výkony v inscenacích, které vznikly na českých scénách a jejichž premiéra či obnovená premiéra se uskutečnila od 1. prosince předminulého roku do 30. listopadu roku minulého. Pokud v nich účinkují cizinci, mohou navrženi stejně jako domácí umělci, pokud ovšem roli nastudovali v Česku.

Současně budou vyhlášeni i držitelé Thálie za celoživotní mistrovství.  Z celkového počtu dvou desítek nominací jich 12 směřuje do Prahy. Tři naděje na skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou z tvůrčí dílny Bořka Šípka má Národní divadlo v Praze a Divadlo F.  X. Šaldy v Liberci. Dvě želízka v ohni má pražské Divadlo na Fidlovačce za výkony v Deákově inscenaci Čechovových Tří sester.

 

Právě se děje

Další zprávy