Novinkou letního Shakespeara je Zkrocení zlé Vilhelmové

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 6. 2011 23:03
V hlavních rolích s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem
Foto: Agentura Schok

Praha - Inscenace Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou v roli Kateřiny a Romanem Zachem v úloze Petruchia zahájí 23. června Letní shakespearovské slavnosti. Do konce září se uskuteční v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě.

"Shakespeara příliš často nedělám, jen Zimní pohádku v Hradci Králové. Tato komedie se mi líbí vzhledem k jiskřivému líčení mezilidských vztahů, samečků a samiček, vzájemnému očuchování se a magické rovině, která mě zajímá," říká režisér Daniel Špinar.  Svou inscenaci, která bude mít 37 repríz, považuje za letní happening na téma vztahů mezi mužem a ženou.

Podle překladatele Martina Hilského je i tato komedie "divadlem řeči" - konečně jako každá jiná hra tohoto autora. "Zajímá mě na ní ta verbální agrese, kdy Kateřina svého soka přebije. Je to sice o zkrocení zlé ženy, ale je otázkou, zda byla skutečně zkrocena," vysvětlil Hilský.

Na programu je letos 139 představení. Slavnosti nabídnou kromě Zkrocení ještě dalších sedm inscenací - včetně pražské premiéry slovensko-české komedie Oko za oko s Ivanou Jirešovou, Martinem Trnavským a Richardem Stankem.

Na programu bude i Jindřich IV. od Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou či Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou v režii Jiřího Menzela.

V Ostravě lze kromě Jindřicha IV. zajít i na Macbetha s Veronikou Freimanovou v roli Lady Macbeth nebo Romea a Julii s Terezou Dočkalovou, Markem Holým a Jitkou Smutnou.

Doprovodný Shakespearův dětský den bude putováním po stopách shakespearovského herce. V Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě se odehraje 27. a 28. června a nabídne výtvarnou, loutkovou, taneční i šermířskou dílnu a živou hudbu. Herci v kostýmech postav ze slavných her děti provedou programem.

Slavnosti letos budou trvat do do 4. září. Lístky stojí od 280 do 990 korun. Více o festivalu zde.

 

Právě se děje

Další zprávy