Nové komiksy: Fuška v Gothamu, King a Vrána v kozí kůži

Boris Hokr
1. 10. 2013 16:36
Vycházejí další díly Bažináče, Hellboye i ušatého samuraje Usagiho
Hellboy.
Hellboy. | Foto: Comicscentrum

Komiksové tipy - Komiksy, kam se podíváš... To by si mohl v poslední době říct nejeden fanoušek tohoto média. Tedy, pokud bychom ignorovali skutečnost, že skutečný fanoušek nemá komiksů nikdy dost. Takže i nedávná bohatá žeň se setká maximálně s prohlášení, že už bylo hůř. Pravdou však je, že kvalitních titulů je čím dál víc...

Foto: Aktuálně.cz

Alan Moore: Bažináč - Shledání

Začněme poněkud melancholicky. Po letech se ke svému konci dobral Swamp Thing aka Bažináč. Tedy Bažináč, kterého psal Alan Moore, série jako taková žije pochopitelně dál.  Bývalý vědec Alec Holland, který se stane oživlým rostlinným monstrem, se sice netěšil takové popularitě jako třeba Sandman nebo eposy Gartha Ennise, ale zásadní byl minimálně stejně.

Alan Moore, jinak autor třeba Strážců, Z pekla nebo V jako Vendeta, vzal druholigovou postavu a stvořil novověký mýtus. Jeho Bažináč se postupně z monstra vypracoval na mocného rostlinného elementála a jeho příběhy na vrchol hororového komiksu. V tomto ohledu je třeba připomenout především skvělý třetí svazek souborného vydání, v němž se Alan Moore popasoval s vlkodlaky, upíry i jižanskými rasisty...

Takové kejkle tentokráte nepředvádí, spíše si dopřál pořádný rozmach napříč galaxií a universem postav DC. A jde mu to stejně, tedy výborně. K čemuž přispívá tradičně přesný překlad Viktora Janiše - i díky němu bylo tak zábavné sledovat tento jižanskou gotikou prodchnutý kus komiksové historie. Loučení je to s plnou parádou.

Čtěte také
Ďábělské komiksové legendy a logicko-filosofické války

 

Foto: Aktuálně.cz

Garth Ennis: Hitman - Pár vražd navíc

Po loučení malé shledání. Série Hitman byla v díle Gartha Ennise vždy ve stínu populárnějšího Preachera, ale osobně bych na ni nedal dopustit. Život a dílo Tommyho Monaghana, nájemného gothamského zabijáka s irskými kořeny, dlouhým pláštěm a divnýma očima, byl skvělým mixem tarantinovských Pulp Fiction a hongkongské akční školy. Obojí okořeněné Ennisovým černým humorem, posedlostí vraždícími tučňáky a opovržením k superhrdinům.

Série se sice už uzavřela, ale ještě zbylo několik samostatně vydaných příběhů a speciálů. Které se nám nyní dostávají v souborném vydání. Ennis i jeho hrdina jsou zde v plné zbroji a na poli čisté zábavy, kde oceníte každou spektakulárně ustřelenou hlavu a detailně vyvedený cynický úšklebek antihrdiny se slabostí pro pivo a pokec s kámošema, jsou pořád jasnými vládci.

Svazek obsahuje i kultovní střet Hitmana s Lobem, hrdinou numero uno všech intelektuálních puberťáků. Poslední Czarnian si do Gothamu odskočil na malou, snadnou fušku... místo toho ho Ennis zesměšnil jak málokdo a oženil s homosexuálem známým jen jako Bueno. Ach ano, to byly časy, že?

Foto: Aktuálně.cz

Scott Snyder: Americký upír. Kniha druhá

Série, která se naopak utěšeně rozjíždí, je Americký upír Scotta Snydera. V prvním svazku si vzal na pomoc samotného Stephena Kinga a odvyprávěli příběh vzniku nového typu upíra. Ten, zrozený na americké půdě, disponuje větší silou a méně omezeními, než jeho evropští předchůdci. A snad ještě menší morálkou. Takže vypukne mezidruhová, skrytá válka...

Americký upír bodoval především díky rehabilitaci populárního monstra jako skutečně hororové postavy. Scott Snyder dodal nové nápady, Stephen King tradiční gró (jeho raný román Prokletí Salemu byl mimochodem svého času obviněn z toho, že upíři jsou v něm až příliš čítankoví - pochopitelně, protože se jednalo o svérázný remake Drákuly). Tentokrát je na to Snyder sám a dokazuje, že na to má.

Svůj cit pro horor a temnou stranu dějin ostatně prokázal i na Batmanovi. A tady má mnohem větší plátno, kde může své krvavé tahy pořádně dotáhnout. Vítejte tedy u další cesty skrze dějiny Ameriky a upírů - tentokráte především v Las Vegas. Tenhle komiks vřele doporučujeme každému, v jehož rodině se vyskytla nákaza Stmívání; léčba to bude brutální, ale jediná možná...

Grant Morrison: JLA - Liga spravedlnosti. Kniha druhá

Foto: Aktuálně.cz

Grant Morrison u nás válčí především v příbězích Batmana - ten zatím poslední, Batman a Robin, je mimochodem výborný svým konfliktem mezi dvěma následovníky Bruce Waynea. Ovšem v Batmanovi je občas příliš psychedelický. To v JLA aka Lize spravedlnosti se drží při zemi. Jeho superhrdinský tým je překvapivě konzervativní, ale také překvapivě skvělý.

Parta kolem Supermana, Flashe, Batmana, Green Lanterna, Aquamana a Martial Manhuntera má největší konkurenci především v marvelovských Avengers - a nutno říct, že v souboji česky vydaných příběhů svému konkurentovi brutálně nakopala... pozadí. A přitom jsou zápletky dost často podobné...

Tentokrát na superhrdiny čekají např. Lex Luthor (s každým dalším výstupem napříč nejrůznějšími řadami chápu, proč je tento padouch tak populární), ale i strasti s novými členy. Prostě perfektně vyvážený mix superhrdinské akce a superhrdinské konverzačky až soap opery v tom nejlepším provedení, kde je každé  klišé naprosto záměrné a každé vybočení z kánonu zatraceně působivé. A ano, Morrisonova „divnost" už začíná vystrkovat růžky.

Foto: Aktuálně.cz

Stan Sakai: Usagi - Záblesky smrti

Dlouhouchý ronin je zpět. Již dvacátá kniha sebraných příběhů vypráví, co se stalo po té, kdy se Usagi a jeho syn rozešli každý svou cestou. U dvacáté knihy už nějaká série jen těžko své fanoušky překvapí - a když, tak většinou ne pozitivně. Takže nejlepší zpráva nad novým Usagim je, že žádné překvapení se nekoná.
 
V jednotlivých příbězích se opět dozvíme něco málo detailů ze života ve starém Japonsku, dostaneme vtipnou lekci samurajské filozofie, vychutnáme si propracované souboje a samozřejmě sebevědomou černobílou kresbu Stana Sakaie. Vrátí se i tradiční postavy jako inspektor Ishida nebo nosorožec Gen, věčně nerudný lovec odměn, nebo krásná Tomoe.

Ovšem nejzajímavější částí knihy je tentokrát malý bonus vytvořený ku příležitosti 20letého výročí postavy. Tak milou postavu nejen Usagimu, ale i Mekce každého komiksového fanouška (ano, San Diegu), aby jeden pohledal...

Foto: Aktuálně.cz

Mike Mignola: Hellboy - Probuzení ďábla

Hellboy, syn pekel, povolaný na Zem zvrhlými nacisty vedenými ještě zvrhlejším Rasputinem, patřil v devadesátých letech minulého století k nejpopulárnějším komiksovým postavám u nás. A i dnes má řadu fanoušků. Ti, kdo by se s postavou rádi seznámili, mají šanci u nového vydání hellboyovského „románu" Probuzení ďábla.

Ten obsahuje vše, pro co jsme si Mika Mignolu a jeho Pekelníka tak oblíbili. Mix mytologií, který neuráží, ale šikovně kombinuje a ukazuje nové možnosti. Typicky hranatá kresba s minimem, která se vyžívá ve stínech a každé barevné políčko několikrát zváží... Pocta starým hororům (zde především upírským). Nacisté v roli padouchů. A pochopitelně mega bitka na závěr. Když má vaše postava kamennou ruku, tak prostě bitka musí být...

Mignola opět dokazuje, že komiksu a jeho řeči rozumí jako málokdo. A tak, i když toho jeho postavy nenamluví tolik jako třeba Moorovy (který mimochodem napsal předmluvu), jeho komiks toho řekne mnoho. A jen tak mezi námi - s del Torem se prostě hledali. Nebylo by vůbec od věci, kdyby konečně vznikl třetí hellboyovský film.

Foto: Aktuálně.cz

Mikuláš Podprocký: Divočina

Na závěr největší překvapení posledních měsíců. Argem vydaný komiks slovenského výtvarníka Mikuláše Podprockého. V hávu až moebiovské hard science fiction se skrývá bravurní exhibice v černo-bílém provedení.

Příběh ze světa, kde Zemi vládnou zvířata, zatímco lidstvo se už dávno přesunulo do oblak, a kde se nyní zrodil Netvor, který narušuje křehkou rovnováhu, má dostatek příležitostí ukázat, co v mladém výtvarníkovi je. Dynamika zvířecích postav, hra jejich svalů, v nejroztodivnějších úhlech zachycené prostory, obličejová mimika čerpající z grotesek i komiksového mainstreamu...

A pochopitelně příběh, který tomu všemu dává řád. Že domácí (tedy čeští a slovenští) výtvarníci komiks umí, to je jasné už dlouho. Ovšem propojit kresbu se scénářem na takovéto úrovni (a bez opory v cynické popkultuře), to tu dlouho nebylo. Divočina je odvážná, ambiciózní a výborná. Snad nebude Mikuláš Podprocký příslovečnou vlaštovkou.

Foto: Aktuálně.cz

James O´Barr: Vrána - Soumrak bohů (limitovaná edice)

Komiks Vrána Soumrak bohů od Jamese O´Barra vychází v češtině i v limitované edici v pevných deskách potažených kozím pergamenem se speciální obálkou. V příběhu tentokrát Vrána přilétá do koncentračního tábora v roce 1945, aby dalšího muže provedla na jeho cestě k pomstě.

Speciální edice vyjde v počtu sto číslovaných kusů. Každý bude obsahovat knihu v pevné vazbě potaženou pravým kozím pergamenem s potiskem, list navíc s obrázkem se slepotiskovou pečetí a pořadovým číslem 1 až 100, ručně vyrobené otvírací pouzdro na knihu potažené přírodní jutovou tkaninou s potiskem, barevný plakát ve formátu A3 se slepotiskovou pečetí, knižní záložku z pravého kozího pergamenu se slovníčkem, potvrzení pravosti limitované edice na ručním papíře se slepotiskovou pečetí a navíc ještě DVD besedy s Jamesem O´Barrem na KomiksFestu 2012. A cena? 2000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy