Nová Zeměplocha vyšla pod stromek

Richard Klíčník
11. 12. 2005 17:30
Brno - Nakladatelství Talpress vydalo dalšího Pratchetta, překladatel Kantůrek z něj předčítal včera na Fénixconu v Brně.

Jmenuje se Klobouk s oblohou a jedná se o pokračování knihy Svobodnej národ, kterou vydalo nakladatelství v loňském roce. Nejde o klasickou Zeměplochu ale řadu, kterou Terry Pratchett ze stejného prostředí píše pro mladší čtenáře.

Kniha Svobodnej národ zaujala především výtečným překladem řeči Nac Mac Fíglů, malých modrých trpaslíků, kteří v originále mluví hutným skotským nářečím. Kantůrek je do češtiny převádí jadrným dialektem, u kterého můžeme najít inspiraci především na valašské Moravě, ale nářeční výrazy pocházejí také odjinud.

Kantůrek četl z této knihy a další, která má vyjít až příští rok, celé stovce fanoušků, kteří se ukázkami skvěle bavili. Kantůrkova čtení patří k divácky velmi úspěšným a navštěvovaným.

Pratchettova Zeměplocha patří k čtenářsky velmi úspěšným knihám nejen ve světě, ale také u nás. Knih ze Zeměplochy je už kolem třiceti, ale jejich popularita se nezmenšuje. První Zeměplocha vyšla již v polovině osmdesátých let, u nás v roce 1993.


 

 

Právě se děje

Další zprávy