New York pozná kompletního Havla

mor
5. 10. 2006 13:00
Berlín, New York - Dramatik Václav Havel slaví životní jubileum a svět rekapituluje jeho divadelní tvorbu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Už dnes začíná Havel Festival v New Yorku, jejž k exprezidentovým sedmdesátinám připravil ojedinělý projekt, o který se dosud nikdo nepokusil: během osmi týdnů představí všechny divadelní hry českého spisovatele a dramatika.

Celkem čtyři scény, z toho tři na Manhattanu a jedna v Brooklynu, uvedou během této doby opakovaně osmnáct jeho divadelních kusů. První z nich bude Zahradní slavnost, první hra, jež měla premiéru v roce 1963 v Divadle Na zábradlí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Všechna newyorská představení vznikla v produkci Untitled Theater Company #61 - divadelní společnosti uvádějící absurdní hry moderních autorů od roku 1992. V inscenacích se objeví kolem stovky herců, největší hvězdou bude hollywoodská Kathleen Turnerová.

"Přijdeme se světovou premiérou, pěti premiérami v anglickém jazyce a pěti dalšími hrami v nových anglických překladech," říká umělecký ředitel společnosti Edward Einhorn, který se už dříve postaral například o uvedení kompletního Eugena Ionesca. Onou světovou premiérou je samostatné uvedení aktovky Motormorphosis, někdejší součásti Autostopu, na němž Havel spolupracoval s Ivanem Vyskočilem.

Přehlídku Havlových děl připravil na víkend i Berlín, ve spolupráci s tamním Českým centrem a Berliener Festspiele. "Chceme připomenout, že Německo bylo pro Havla odrazovým můstkem na světová jeviště," říkají organizátoři. Havlovu první hru ani ne rok po české premiéře začalo uvádět Schillerovo divadlo v Západním Berlíně.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Během víkendu tu proběhnou i diskuse a první veřejné čtení z nové exprezidentovy knihy Prosím stručně, která u nás vyšla na začátku května a její německé vydání se právě dokončuje.

Lahůdkou asi bude představení Kiss you and Tears teheránského souboru Leev Theather Group, které zpracovalo Havlovy zápisky z vězení Dopisy Olze. Festival zakončí koncert undergroundové kapely Plastic People of the Universe.

Součástí je i zastávka putovní výstavy Scénografická interpretace Havlových her, připravená pražským Divadelním ústavem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy