Největší knižní veletrh otevřel brány

ČTK, kul
5. 10. 2006 12:00
Frankfurt - Hned první den 58. ročníku mezinárodního knižního veletrhu zaznamenal velký zájem odborné veřejnosti.
Foto: Aktuálně.cz

Na pětidenní akci, která je největší svého druhu na světě, se letos představuje rekordní počet 7272 vydavatelských a nakladatelských domů ze 113 zemí světa včetně Česka.

Organizátoři očekávají, že branami frankfurtského veletrhu projde čtvrt milionu návštěvníků.

Čestným hostem letošního ročníku je Indie, která je zastoupena dvěma stovkami nakladatelství a představí díla sedmdesáti autorů. Na veletrhu jí patří plocha 1400 metrů čtverečních a kromě literatury chce u německých návštěvníků vzbudit zájem o celou svoji kulturu, historii a přilákat je k návštěvě.

Foto: ČTK

Už včera tu německý překlad svého bestselleru O kráse představila Britka Zadie Smithová, která frankfurtskou přehlídku komentovala tak, že většina románů je napsána z pohledu starších mužů, kteří svádějí mladé ženy.

"Sami nejsou atraktivní, ale mladé dámy jim padají k nohám. Zajímavé, ale přála bych si, aby to mohlo být i naopak - jak starší žena pomrkává po dvacetiletém," řekla Smithová. Sama ale prý takovou hrdinku stvořit nechce.

Více o Zadie Smithové ZDE

Foto: ČTK/AP

V pátek a sobotu navštíví festival držitel Nobelovy ceny Günter Grass. Jeho nedávná autobiografie Když se loupe cibule, kde se přiznal ke členství v nacistických vojenských jednotkách SS, vyvolala po celém světě velkou debatu a chystá se její vydání do více než 30 jazyků včetně Česka.

Více o Grassově románu ZDE

Svět knihy, který připravil českou prezentaci, chce představit současnou českou prózu a poezii, tvorbu pro děti, výběr české literatury v překladech a také fotogalerii současných českých autorů. Mezi doprovodné programy patří i ochutnávka jihomoravského vína.

 

Právě se děje

Další zprávy