Nejprodávanější knihy: Potter a Zeman

ČTK, kul
25. 1. 2006 12:39
Praha - Český expremiér slavně pobil amerického besteselleristu i brazilského výrobce duchovna. Nejprodávanější knihou vůbec byl však Potter.
Foto: Albatros

Nejúspěšnějším beletristickým titulem byla loni pro mnohé překvapivě v České republice vzpomínková kniha Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v politice.

Publikace bývalého premiéra vede žebříček sestavený Svazem českých knihkupců a nakladatelů. Pořadatelé však nezveřejňují počet prodaných výtisků. Knihy se podle jejího nakladatele prodalo přes 130 tisíc výtisků. Dokonce se na ni čekaly fronty a pořadníky; Zeman prý byl nejrychleji prodávaným českým autorem poslední doby.

Až nečekaně dobře se ovšem loni prodávala i další politicko-celebritózní kniha, kterou pravidelný žebříček Svazu opomíjel: Radovan Krejčíř a jeho slavný útěk na Seychely.

Dvakrát Da Vinci

"Stejně jako mezi dětskou literaturou Harry Potter má Zemanova kniha mezi beletrií obrovský náskok před dalšími v pořadí," říká příbramská knihkupkyně Mária Olšanská, která data o prodejnosti získaná od dalších knihkupců zpracovává.

Druhá příčka mezi beletrií patří bestselleru Dana Browna Šifra mistra Leoparda z Metafory; kniha vyšla loni ještě jednou v nakladatelství Argo pod názvem Da Vinciho kód a v tomto vydání obsadila šestou příčku. Třetí místo v beletrii patří kritiky nepříliš dobře hodnocené knize Paula Coelha Záhir.

První beletristickou pětku uzavírají knižní vydání televizních rozhovorů Jana Krause Uvolněte se, prosím a pokračování rozhovorů režisérky Olgy Sommerové s názvem O čem sní muži.

Harry a ti druzí

První místa žebříčku nejprodávanější dětské literatury obsadila především fantasy literatura, pronikly sem jen dva díly knižní podoby večerníčkovských příběhů (třetí a osmé místo). Ty jsou také v první desítce jedinými publikacemi českých autorů.

Za prvním Harry Potterem a Princem dvojí krve od Joanne Rowlingové - podle Albatrosu se rozprodal dvousettisícový náklad - je na druhém místě Eldest, druhý díl trilogie z pera Christophera Paoliniho. První díl této série s názvem Eragon skončil šestý. Čtvrtá a pátá příčka patří dvěma dílům cyklu Letopisy Narnie od C. S. Lewise.

Mezi knihami, které pořadatelé řadí do rubriky naučná literatura, vede loňský žebříček Toulavá kamera zaznamenávající stejnojmenný pořad ČT. Druhá příčka patří také přepisu původně televizního pořadu Etiketa.

Třetí skončila Velká kniha scoubidou a čtvrtá práce Corinne Maierové Lenosti, buď pozdravena, jež popisuje, jak co nejlépe využít dobu strávenou v zaměstnání nicneděláním.

 

Právě se děje

Další zprávy