Nakladatel vzkazuje falešné Vietnamce: Jste manipulátor

Pavel Kroulík, krk
30. 11. 2009 12:40
Kritici oponují, že mystifikace k literatuře patří
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Literární kritici i porotci Ceny knižního klubu komentují kauzu "vietnamský román" s nadhledem jako mystifikaci, jež k literatuře patří. A diví se zájmu velkých médií, která vše pojímají jako "sportovní událost". Nakladatelství Euromedia Group - Knižní klub, jež "debut" ocenilo, naopak mluví o nebezpečném podvodu a manipulátorství.

Kniha údajné devatenáctileté vietnamské autorky Bílej kůň, žlutej drak vyhrála na jaře cenu Knižního klubu, teď vyšlo najevo, že dívka neexistuje, a napsal ji Jan Cempírek. Sám spisovatel a cestovatel nyní autorství definitivně potvrdil v rozhovoru pro LN.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Oceněná Vietnamka Lan Pham Thi se jmenuje Jan Cempírek

"Ano, mohu potvrdit, že knihu jsem napsal já. A to ze dvou důvodů. Jedním z nich byla snaha upozornit na problémy soužití vietnamské komunity a většinové populace v Česku. Zároveň jsem chtěl zjistit, jak bude čtenářský i nakladatelský trh reagovat na knihu, která pracuje se samými klišé," řekl.

A na doplňující otázku o specifikaci těchto klišé dodal: "Jedná se o dílo schematické, obsahující černobílé vidění světa. Ve zkratce řečeno je to kniha, která popisuje, co si v uvozovkách běžný Čech asi myslí, že si Vietnamci v Česku myslí."

Foto: Aktuálně.cz

Cempírek tvrdí, že by mystifikaci sám odhalil na začátku příštího roku, a že se nechtěl svézt na žádné módní vlně. Podle něj je ostuda, že žádná podobná kniha tady dosud nevyšla. Internet je prý plný blogů vietnamských autorů, přesto se zatím nenašel nakladatel, který by měl snahu najít vietnamský literární talent.

Denisa Novotná, marketingová manažerka Euromedia Group - Knižní klub, ale v nově zaslaném stanovisku Cempírka označila za manipulátora: "Jestliže se v e-mailových rozhovorech s médii vyjadřoval k životu vietnamské komunity u nás, stavěl se jako její mluvčí - a jeví se tedy jako nebezpečný manipulátor."

Podle ní za jeho autorstvím "není ani ušlechtilá snaha upozornit na problematiku vietnamské menšiny, ani úmysl napálit literární kruhy, ale urputná snaha proslavit se".

Za účelové považuje i spekulace Cempírkova kamaráda Davida Žáka, že nebýt vítězství mladé Vietnamky, byl by oceněn jeho rukopis. "Druhé místo", o kterém podle médií často mluví, se prý neuděluje; jeho rukopis se dostal jen do užšího výběru.

Žákovi vyjde kniha v nakladatelství Labyrint a podle Novotné se tak chtěl "proslavit jako ten, kdo omylem prozradil autora mystifikace, a udělat si tak reklamu".¨

Foto: Aktuálně.cz
Blog porotkyně Terezy Brdečkové: Trojský kůň, malý drak

Foto: Aktuálně.cz

Podivnou úlohu sehrál v kauze redaktor Zdenko Pavelka se svou sérií "odhalení" v Salonu, tvrdí také Euromedia Group.

"Nejsem sama, kdo je přesvědčen, že dostal od někoho (ne-li přímo od Cempírka a Žáka) tip a předstíral, že mystifikaci sám postupně vypátral. S jeho "stopami" by falešnou identitu Vietnamky odhalil jen jasnovidec," píše Novotná.

Pavelka mimo jiné napsal, že porotci ochotně knize promíjejí evidentní nesmysly a literární neumětelství, a ptá se: Jaké vyznamenání si připíchne současná česká literární kritika a publicistika?

Foto: Aktuálně.cz
Blog překladatelky Jovanky Šotolové: Lan - anebo Jan? 

V tom se mimochodem shoduje s názory většiny čtenářů v diskusích. Většina přispěvatelů totiž Cempírka chválí za to, jak napálil "pseudohumanisty" a "vyznavače multikulturalismu". Což souvisí s další otázkou "vietnamské kauzy" - součástí "akce" je i osobní odpovědnost mystifikátora za to, do jakého prostředí ji vypustí.

Porota každopádně podle Euromedie posuzuje anonymní rukopisy a text Bílej kůň, žlutej drak byl ze soutěžních děl ve 14. ročníku vybrán jako nejlepší. O tom, že je autorkou "mladá Vietnamka", se jury dozvěděla až po volbě.

Předseda poroty Ivan Binar to komentuje: "I kdyby se pan Cempírek podepsal, byl by stejně vyhrál. Takhle začíná svoji spisovatelskou kariéru podvodem."

"Trvám si na tom, že Bílej kůň, žlutej drak byl literárně nejzajímavější text v relacích letošní soutěže, a to bez ohledu na to, jestli ho napsal pan Cempírek, nebo slečna Lan," píše porotce Pavel Janáček ve svém blogu na Aktuálně.cz s tím, že nemáme zaměňovat  vypravěčku za autora.

Foto: Aktuálně.cz
Blog porotce Pavla Janáčka: Jak jsem dal cenu Vietnamce Cempírkovi 

 

Právě se děje

Další zprávy