Na Zábradlí se bude krutě tančit podle Bergmana

Jitka Gráfová
24. 1. 2008 13:00
Adaptace Bergmanovy Sarabandy má světovou premiéru
Foto: Divadlo Na zábradlí

Praha - Televizní film Ingmara Bergmana Sarabanda poprvé ožije na divadelních  prknech. Režisér Jiří Pokorný ho nastudoval v pražském Divadle Na zábradlí, světovou premiéru má ve čtvrtek.

Sarabanda byla posledním snímkem režiséra, který zemřel v polovině loňského roku ve věku devětaosmdesáti let. Jde o volné pokračování slavného filmu Scény z manželského života z roku 1973

Původně šestidílný televizní seriál Bergman sestříhal do dusivého příběhu odcizení partnerů ve svazku klasické středostavovské rodiny - prý ve Švédsku po odvysílání seriálu zvýšil rozvodovost o padesát procent.

Hlavními postavami Sarabandy jsou Johan a jeho žena Marianne. Ve Scénách z manželského života to byl mladý pár a tady se vrací po třiceti letech - jako staří lidé, kteří se dlouhou dobu vůbec neviděli. Děti, které měli, už dávno žijí svůj život se svými potomky.

"Slova, která ve hře zaznějí jsou silná, drsná a krutá, ve výsledku však paradoxně milosrdná,  osvobozující a nadějeplná," říkají tvůrci.

Foto: Divadlo Na zábradlí

"Sarabanda je španělský dvorský poněkud frivolní tanec mírnějšího tempa, ve kterém se po třiceti letech neocitli jen Marianne a Johan, ale také jeho syn Henrik a vnučka Karin".

Do konfliktu dědy, otce a vnučky je zatažena i Marianne, která se snaží zrekapitulovat a pochopit svůj vztah k Johanovi a především najít sama sebe.

"Přesto, že to na první pohled vypadá jako telenovela, nic jednoduchého a laciného nečekejte.  Jak taky, jde přece o Bergmana," uvedl v minulosti pro Český rozhlas režisér.

Kromě členů souboru Zdeny Hadrbolcové, Gabriely Pyšné a Miloslava Mejzlíka nastudoval tuto inscenaci i hostující David Prachař.

Foto: Divadlo Na zábradlí

Sarabanda v režii Jiřího Pokorného je třetí premiérou Divadla Na zábradlí v letošní sezoně. Hru přeložil Zbyněk Černík, hudbu složil Václav Noid Bárta.

Hra měla světovou premiéru prvního prosince 2003 ve švédské televizi a zároveň vyšla knižně. Autorská práva na divadelní uvedení uvolnil Ingmar Bergman až těsně před smrtí.

"Místo aby se vydal smířlivou cestou do podzimu života, rozdmýchává Bergman ještě jednou oheň pod starými konflikty," napsal list Dagens Nyheter o televizním snímku, do kterého Bergman obsadil svou dvorní herečku Liv Ullmannovou a Erlanda Josephsona.

 

Právě se děje

Další zprávy