Na Slovensku už vyjde nový Harry Potter

15. 11. 2005 11:00
Bratislava - V pořadí již šestá kniha o kouzelnickém učni s názvem Harry Potter a Poloviční Princ se ke slovenským čtenářům dostane už 25. listopadu.

V Česku vyjde Harry Potter a Princ dvojí krve až 19.prosince.

"Slavnostní uvedení na slovenský knižní trh bude netradičně v Muzeu dopravy, kde jsme připravili velkou 'potterovskou show' s názvem Harryho dobrodružství v Rockfortu," řekla mluvčí vydavatelství Ikar Mária Lešková.

Podle Leškové se první knihy s názvem Harry Potter a Kámen mudrců prodalo na Slovensku téměř 133.000 kusů. Prodej dalších dílů postupně klesal. V Česku se prodalo zhruba 1,200.000 výtisků všech pět knih o Potterovi, řekl zástupce vydavatelství Albatros Petr Mika. "I navzdory mírnému poklesu je zájem na Slovensku o Harryho Pottera v porovnání s jinými tituly pořád obrovský. Šestý díl láme v zahraničí rekordy. Mimořádný zájem očekáváme i my," dodala Lešková s tím, že dotazy čtenářů na nový překlad dostávají ve vydavatelství již od vydání anglického originálu, čili od letošního července.

Šestá kniha o Harry Potterovi získala cenu za nejprodávanější knihu v USA za poslední rok do 1. srpna, i když do prodeje se dostala teprve 16. července. Za pouhé dva týdny se jí prodalo 6,397.000 výtisků.

Světová premiéra filmu Harry Potter a ohnivý pohár, v pořadí již čtvrtého snímku o malém čaroději, je naplánována na 18.
listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy