Na Letné má místo Jacksona být Růžový tank či housenka

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 6. 2010 14:18
Proti soše vznikla i iniciativa na Facebooku
3. prosince 2002
3. prosince 2002 | Foto: Reuters

Praha - Pražská Galerie Dvorak Sec Contemporary navrhuje, aby chystaný památník připomínající letenský koncert Michaela Jacksona z roku 1996 nahradilo některé z děl nejznámějších českých umělců. V Letenském parku by namísto sochy "krále popu" měla prý stát nějaká z prací Davida Černého, Jiřího Davida, Kurta Gebauera či Aleše Veselého.

"Česká moderní historie má významnější momenty, na které by mohla socha upomínat," cituje tisková zpráva galeristku Olgu Dvořákovou. Větší význam podle ní měly i demonstrace v listopadu 1989 nebo mše papeže Jana Pavla II. při jeho první zdejší návštěvě.

Foto: Ludvík Hradilek

Ambiciózní galerie, jež se snaží vystupovat jako propagátor a zastánce současného umění, právě minulý týden podala žalobu na ochranu uměleckého objektu Občan K. od skupiny Ztohoven, jejž si přímo z výstavy odvezla policie. Nyní se tedy znovu hlásí s aktivitou, jež v sobě spojuje "ušlechtilé zájmy" s chytrým PR.

Zdarma zapůjčíme

Galerie  už má prý připraven seznam 50 soch od nejlepších českých umělců. Z nich vybrala kvůli brzkému termínu vztyčení Jacksonova památníku jména čtyř z nich a jejich hotová díla, která jsou jejich autoři ochotni zdarma zapůjčit pro stálou instalaci.

Na úterní tiskové konferencui galrie upřesnila, že na Letné by mohl stát Růžový tank od Davida Černého, Housenka raného kapitalismu Kurta Gebauera, Hůl pro slepé Jiřího Davida nebo sedmimetrový Kaddish od Aleše Veselého.

"Pro mne je nepřijatelné, aby věci, které jsou kvalitní, nebyly do Prahy z podivných důvodů vpouštěny, a přitom něco, co nesouvisí s uměním, do Prahy bez problémů vpuštěné bylo a ke všemu na tak exponované místo," reagoval už v pondělí jeden ze čtveřice vybraných výtvarníků Jiří David.

Vadí mu i rychlé povolení stavby památníku, který zaštítil primátor Pavel Bém. Proces úředního schvalování je podle Davida velmi složitý a zdlouhavý - a to i v případě, že jde o dočasné umístění soch.

"Je mi jedno, jestli je tam Michael Jackson, spíše se zarážím na faktem, že jakékoliv rozumné nápady, které v průběhu let padaly, byly většinou smetené ze stolu, a nyní se tam najednou postaví právě Jackson," říká David Černý. Pokud bude na Letné zpěvákova socha stát, měly by tam prý být i sochy Heleny Vondráčkové nebo Karla Gotta.

Shledán nevinným. 13. června 2005, Santa Barbara County Courthouse.
Shledán nevinným. 13. června 2005, Santa Barbara County Courthouse. | Foto: Reuters

Úplně nejraději by tam prý viděl pomník, který by vypadal jako čtyřmetrový Klaus připoutaný k radlici buldozeru a snažící se zabránit stavbě Kaplického knihovny; mohlo by se to jmenovat Pocta české malosti.

Proti plánované soše se začínají ozývat i další kritické hlasy. Iniciativu s názvem Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!! založili uživatelé sociální sítě Facebook; od čtvrtka se jich přidalo několik stovek .

"Je to akce úzké skupiny fandů, jimž neupírám právo vystavět Jacksonovi někde na soukromém pozemku sochu, ale ne na takovém místě. Připadá mi to šílený precedent, že primátor rozdává veřejný prostor," říká zakladatel stránky Dominik Bouma.

Peníze z veřejné sbírky

I podle něj by si připomínku by zasloužily spíše jiné historické momenty spojené s Letnou. Členové iniciativy prý zvažují další protesty včetně shromáždění nebo petica a zapojení kulturně a veřejně činných osob. Jedním z jejich cílů je i prověřit povolení ke stavbě památníku.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf už reagoval, že projekt Jacksonovy sochy je soukromá iniciativa pražského Muzea strašidel a pověstí, se kterou hlavní město ani Praha 7 nemá nic společného. Potřebná povolení pro stavbu jsou podle něj v kompetenci městské části Praha 7.

Foto: www.michaeljacksonmemorial.cz

Podle stavebního úřadu Prahy 7 vyřizování územního souhlasu se stavbou Jacksonova památníku probíhalo běžnou cestou a žádost byla v pořádku. Žadatelé prý předložili potřebné podklady včetně vyjádření památkářů a magistrátu, proto žádost byla bez námitek schválena.

Dvoumetrový sloup s bustou Michaela Jacksona by se měl v Letenských sadech objevit nejpozději do 29. srpna, dne Jacksonových narozenin. Vztyčen má být poblíž místa, kde byl v 50. letech nad Prahou obří Stalinův pomník.

Čtěte také:
Jackson dosáhl comebacku, o jaký marně usiloval zaživa

Socha má připomenout má pražský koncert z roku 1996, kterým zpěvák právě na Letné zahájil své poslední světové turné HIStory. Horní část památníku má tvořit zpěvákova bronzová busta, dolní část o výšce prý ozdobí reliéfy znázorňující "významné okamžiky z Jacksonova života". Finanční prostředky na stavbu vzejdou prý z veřejné sbírky.

Jackson zemřel loni 25. června v padesáti letech po předávkování sedativy.

Mně je v podstatě jedno, co pan Černý někde postaví nebo nepostaví, nemám problém ani s Helenou Vondráčkovou, ani s Klausem na buldozeru. My to děláme hlavně proto, a kvůli tomu jsme dostali, myslím, i záštitu primátora, že Michael Jackson má po světě miliony fanoušků, kteří budou taková místa objíždět, a proto to může pomoct turistickému ruchu v Praze," řekla ČT 24 organizátorka projektu Helena Babická.

 

Právě se děje

Další zprávy