Na celé Hvězdné války stačí i pár minut

BBC, Reuters, kul
9. 8. 2006 17:30
Praha - Co na plátně trvá až třináct hodin, zvládnou někteří oddaní příznivci Star Wars za hodinu - nebo i dvacet minut.

Na edinburském festivalu Fringe právě vystupuje Charles Ross s původní trilogií Star Wars zredukovanou do hodinové one-man-show.

V inscenaci - se kterou už procestoval Spojené státy i Kanadu a vidělo ji na 30 tisíc lidí - sám hraje všechny role, zpívá, řídí vesmírnou loď a svádí bitvy. 

"Když mi bylo jedenáct, trávil jsem sledováním Hvězdných válek příšerně dlouhou dobu," vzpomíná, "žili jsme na farmě, kde jsme nechytali televizi. Všechno, co jsem viděl, bylo na videu a Hvězdné války se staly kulisou mého dětství."

Foto: Archiv

Každý z filmů oblíbené série viděl víc než dvacetkrát a koníček se proměnil v jeho zaměstnání. "Původní tři snímky jsou jako neopracované diamanty. Obyčejní lidé tu objevují svoji cestu a řeší absolutní rozhodnutí: bílá, nebo černá, zlo, nebo dobro," dodává dvaatřicetiletý Ross.

Podobně už zkrátil Pána prstenů, se kterým mají podle něho Hvězdné války hodně společného.

Ross říká, že svou cestu považuje za lehce surreálnou, a přiznává, že vše je notně odlehčené. Nicméně svolení mu dál i sám George Lucas, tvůrce celé ságy, který ho zve i na srazy fanoušků.

Původně hrál Charles Ross svůj digest Hvězdných válek jako dvacetiminutový skeč, ale prý to nebylo ono. Teď se o to pokusí společnost Reduced Shakespeare Company - a dokonce do oněch 1200 sekund hodlá vtěsnat všech šest dílů. 

Jak zredukovat Shakespeara
Jak zredukovat Shakespeara | Foto: Archiv

Shakespearovský spolek k tomu má dobrou průpravu: dokázal celé dílo slavného alžbětince, tedy 37 dramat, vecpat do 97 minut; podobně naložili třeba s biblí nebo celou hollywoodskou produkcí.

Pro divadlo a televizi komediální vysokorychlostní průlet Hvězdnými válkami připravil coby autor, režisér i herec Adam Long a tvrdí, že ani tentokrát nic důležitého nevynechal.

V kusu, nebo spíš kousku, nazvaném jednoduše Star Wars - Zkráceno s ním vystoupí ještě další dva kolegové. "Během těch dvaceti minut budu Jabba, Jar Jar Binks, Darth Vader i Anakin Skywalker," slibuje Long, který má rovněž požehnání od Lucase.

Hvězdné války - Pomsta Sithů
Hvězdné války - Pomsta Sithů | Foto: www.starwars.com

Jeho představení zaznamená kanál Sky Movies 17. srpna v londýnském divadle Criterion. Do té doby mohou příznivci Star Wars soutěžit o vstupenky.

Koncem měsíce pak natočená minihra poběží v televizi a uvede vysílání celé filmové série na kanálu Skye. Vše vyvrcholí 30. září britskou televizní premiérou filmu Star Wars: Epizoda III Pomsta Sithů.

 

Právě se děje

Další zprávy