Muzikál Štěstí dam vyráží na zteč světa konzumu

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 2. 2008 12:10
První hypermarket světa ožil ve studentském Disku
Štěstí dam
Štěstí dam | Foto: Štěstí dam

Praha - Zapomeňte na muzikály Dracula, Golem i Johanka z Arku. Odpovědí  na českou muzikálovou vlnu, která nabízí hlavně mainstreamové melodie v podání celebrit a zaštiťuje se tajemstvím velkých příběhů, je Štěstí dam z dílny studentů pražské DAMU.

Autorský muzikál Miloše Orsona Štědroně, Lucie Málkové a Jana Tošovského je inspirovaný romány Emila Zoly, kabaretní estetikou i haute-couture módou.

"Už dlouho s údivem sleduju, co všechno se u nás prezentuje jako muzikál," říká autorka libreta a režisérka inscenace Lucie Málková."Přitom je to skvělá forma, extravagantní, provokující, ironická - taky dost erotická. A vždycky byla využívána ke ztvárňování rozporuplných témat, vemte si Vlasy nebo to, co dělal Voskovec a Werich."

Štěstí dam
Štěstí dam | Foto: Štěstí dam

A tak se studenti DAMU rozhodli nabídnout alternativu. Už místo, kde se Štěstí dam odehrává, je netradiční - je jím fiktivní nákupní galerie na konci 19. století. Právě sem přichází jako prodavačka hlavní hrdinka, cudná venkovská dívka, která se tu vzápětí setká se samolibým majitelem velkoobchodu.

Zolův román U Štěstí dam, kterým se autoři volně inspirovali, popisuje vzestup "prvního hypermarketu světa" - velkoobchodu Aristida Boucicaulta Au Bon Marché.

Předchůdce dnešních chrámů konzumu zahájil na přelomu 19. a 20. století likvidaci drobných obchodníků.

"Vynalezl řadu dodnes používaných obchodních a reklamních praktik jako je střídání módních sezón, princip slev a výprodejů či využívání impulzivního chování zákazníků," říkají tvůrci muzikálu.

Štěstí dam
Štěstí dam | Foto: Štěstí dam

Jeho motto zní: "Lidi chtěj světlo ve skleněným chrámu, oslepnout, omdlít a oddat se slasti."

"Tohle je náš pokus o muzikál, jaký si myslíme, že by mohl být na začátku třetího tisíciletí," říká Málková. "Ne sladkobolně pompézní lovestory, spíš inscenovaný otazník nad určitými věcmi kolem nás." 

Muzikál je čtvrtou a poslední inscenací absolventského ročníku katedry činoherního divadla, ve kterém studují Vojtěch Dyk, Tomáš Dianiška či Lukáš Příkazký. Na vystoupení se podílí  živý kabaretní orchestr a tanečně pěvecký sbor.

Krom studentů DAMU se na něm podílejí i studenti FAMU a HAMU, muzikál je tak průnikem práce tří fakult pražské Akademie múzických umění.

Projekt zaštítili Jiří Suchý, Helena Třeštíková a Čestmír Kopecký.

Premiéru si Štěstí dam odbylo 10. února v pražském divadle DISK; převážně vyprodané reprízy nabízí 22. února a 18, 19. a 30. března.

Více informací o muzikálu na http://www.stestidam.cz

 

Právě se děje

Další zprávy