Muzejní noc láká na světelnou show

ČTK, gra
17. 6. 2006 10:00
Praha - Spolu s galeriemi budou v sobotu muzea otevřena dlouho po obvyklé zavírací době. V Praze se totiž koná oblíbená muzejní noc.
Pražská muzejní noc v loňském roce
Pražská muzejní noc v loňském roce | Foto: Oficiální stránky

"Obdobné akce jsou obvyklé v mnoha velkých evropských městech. Jejich cílem je přilákat ty, kteří si jinak čas na návštěvu muzea či galerie nenajdou," říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
   
Expozice budou otevřeny od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny po půlnoci. Vstup bude zdarma; s výjimkou Muzea hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy, Národní kulturní památky Vyšehrad a Pražské informační služby, kde se platí symbolické vstupné ve výši jedné či deseti korun.

Poprvé se k akci připojí Letecké muzeum v Praze 9 Kbelích, Letohrádek královny Anny, Pedagogické muzeum J. A. Komenského a České centrum Praha v Rytířské ulici. Celkem se Pražské muzejní noci se letos účastní 21 institucí a 43 objektů, přičemž řada z nich představí své novinky.

Součástí programu jsou koncerty, divadelní představení, promítání dokumentů, ukázky řemesel, přednášky i soutěže. Na jednotlivá místa se návštěvníci bezplatně dopraví speciálními autobusy.

Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc | Foto: Oficiální stránky

Jedním z vyvrcholení muzejní noci bude slavnostní nasvícení Národního památníku na Vítkově. Dvouhodinová světelná show s pyrotechnickými efekty, projekcí a hudebním doprovodem bude viditelná z celé Prahy.

První ročník se v červnu 2004 setkal s nečekaným zájmem veřejnosti a zaznamenal mimořádný úspěch - 50 tisíc návštěvníků. Návštěvnost byla více než dvojnásobně překonána hned rok nato, kdy do muzeí a galerií přišlo 120 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy