Murakami necestuje, ale pro Kafku přijel

ČTK, Hej
30. 10. 2006 18:00
Praha - Letošní Cenu Franze Kafky v Praze dostal japonský spisovatel Haruki Murakami, kterého anglosaský svět oslavuje jako literární hvězdu.

Česká společnost pojmenovaná po pražském německy píšícím rodákovi uděluje trofej autorům děl, která se zasloužila o hodnoty demokracie, tolerance a humanismu. Laureáti dostávají sošku, jež je zmenšenou podobou pražského pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny.Cena je spojena s odměnou 10 tisíc dolarů.

Haruki Murakami - Kafka na pobřeží
Haruki Murakami - Kafka na pobřeží | Foto: Aktuálně.cz

Haruki Murakami je jedním z předních současných japonských spisovatelů. Česky vyšly v Odeonu tři jeho díla, v evropských zemích i USA je velmi populární právě pro propojování západního a východního světa a uměleckých přístupů. Získal i několik japonských literárních cen, letos byl v úzkém okruhu kandidátů na Nobelovu cenu

Mimořádný ohlas měl nejen v Japonsku jeho román Norské dřevo, který je jeho nejúspěšnější prací. Na celém světě se prodalo několik milionů výtisků příběh lásky odehrávajícm se v supermoderním Tokiu.

 

Murakamiho knihy jsou přeloženy do téměř dvaceti jazyků. Česky vyšel kromě Norského dřeva román Na jih od hranic, na západ od slunce a právě v těchto dnech se chystá překlad prózy Kafka na pobřeží.

Haruki Murakami - Norské dřevo
Haruki Murakami - Norské dřevo | Foto: Aktuálně.cz

Murakami cestuje velmi sporadicky. Do Prahy přiletěl v neděli v podvečer - zejména proto, že si velmi považuje ocenění nesoucí jméno jednoho z jeho nejoblíběnějších autorů.  "Když jsem ho začal číst, byl jsem především velmi překvapen. Reálné a nereálné klade dohromady v jednom čase - nemůžete přesně říci, co je reálné, a co nikoli," vysvětlil.
   
Proto se také protagonista jeho nejnovějšího románu Kafka na pobřeží se jmenuje Kafka Tamura. "Je tam souvislost mezi patnáctiletým hlavním hrdinou a mnou - právě jako patánctiletý jsem četl Kafku poprvé."

Tamura utíká z domova od rodičů, aby byl nezávislý, a dostává se do velmi neobvyklého světa. "Je symbolické, že se jmenuje Kafka. Vzpomínal jsem na svět Franze Kafky celou dobu, kdy jsem román psal. Když jsem se dozvěděl, že jsem dostal Cenu Franze Kafky, také jsem to vnímal jako symbol - byl jsem úplně ohromen," dodává laureát, šestý v pořadí ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy