Ministerstvo: V Praze není prostor pro dvě operní scény

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 1. 2011 12:11
Ale neznamená to prý o sloučení ND a Státní opery
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo kultury chce ještě letos společně s odborníky rozhodnout o budoucnosti pražských předních scén - opery, baletu a činohry. Podle náměstka Radka Zdráhala vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor a budova Státní opery Praha je k tomuto účelu jednoznačně předurčena. Nemáme potenciál dotovat dva v podstatě shodné soubory a nemůžeme se rovnat možnou investicí Vídni, Berlínu či New Yorku, řekl.

 S rekonstrukcí budovy SOP, která je v havarijním stavu, by se podle něj mohlo začít na začátku příštího roku. Původně ministerstvo hovořilo o termínu na konci letošního léta.

"Nejedná se v žádném případě o sloučení Národního divadla a Státní opery známé z let minulých, ale o vytvoření co nejefektivnějšího a nejkvalitnějšího organismu' který nabídne nejen českým i zahraničním návštěvníkům zajímavé projekty," zdůraznil. Jako jednu ze svých hlavních priorit uvedl reorganizaci opery a vytvoření jasné koncepce náplně budov, které v této souvislosti příspěvkové organizace obhospodařují.

Foto: www.czechtourism.cz

Zřizovatel plánuje sestavit tým odborníků, kteří se na přípravě změn budou podílet. V minulosti pro ministerstvo již pracovali znalci v čele s teatrologem Josefem Hermanem. Jejich závěry hodlá ministersto použít k podkladům o dalším směřování souboru SOP.

Úřad chce chce, aby vznikla organizace s kvalitním operním, baletním a činoherním souborem, která efektivně vynakládá svěřené prostředky, což se podle Zdráhala v příspěvkových organizacích v minulosti nedělo.

Důležitou součástí plánů v souvislosti s budovou SOP je i její rekonstrukce. Část budovy a především vybavení jsou v havarijním stavu. Ve středu začala odborná komise posuzovat její technický stav. Na základě této první informace ministerstvo rozhodne nejen o výši investice do těchto oprav, ale také například o způsobu provozu SOP během rekonstrukce. Podle Blesku ovšem mluvčí úřadu Stanislav Brunclík uvedl, že nejspíše na jednu sezonu budovu uzavřou. "Bude to prý rychlejší a levnější.

Letos se uskuteční výběrové řízení na projektovou dokumentaci rekonstrukce SOP, poté by mělo ministerstvo vypsat výběrové řízení. "Rekonstrukci předpokládám na začátku příštího kalendářního roku. Rok příprav je reálný. Do té doby budou v původních termínech uvedeny - obnovená premiéra Donizettiho Lucie z Lammermooru a premiéry Verdiho Trubadúra a Adamova baletu Giselle," dodal náměstek.

Čtěte také:
Šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi rezignoval

Soubor SOP čekají ještě tři zájezdy, v červnu na operní festival v Miškolci a Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl a říjnové turné po Japonsku.

V loňském roce pracovala SOP s rozpočtem 243 milionů korun, z toho činil 139 milionů korun příspěvek MK. Podle informací Radiožurnálu se SOP potýká se zhruba osmnáctimilionovou ztrátou. Finanční problémy opery se projevily již v minulosti a v plánech na minulý rok. SOP vznikla v roce 1992, kdy se osamostatnila, aby navázala na tradice Nového německého divadla.

Její budova byla otevřena 5. ledna 1888 jako pražská německá scéna. Po roce 1948 se připojila k Národnímu divadlu, od roku 1949 jako Smetanovo divadlo. Po roce 1992 měla SOP fungovat jako umělecká konkurence Národního divadla. To se ale za čas nelíbilo některým odborníkům, kteří několikrát poukazovali na neefektivnost obou institucí a mimo jiné i uvádění stejných titulů. V uplynulých letech se také zvažovalo o převedení SOP na hlavní město.

 

Právě se děje

Další zprávy