Lupič ukradl z muzea v Bydžově obrazy Zrzavého a Špály

Domácí Domácí, red DOM
11. 11. 2008 13:26
Ozbrojený lupič ukradl předměty v ceně 4 miliony

Nový Bydžov - S pistolí v ruce ukradl neznámý lupič v pondělí dopoledne z muzea v Novém Bydžově několik obrazů Václava Špály a Jana Zrzavého.

Podle policie vytáhl na pracovníka muzea zbraň a pak ho spoutal.

"Lupič použil lsti. Do muzea se dostavil kolem desáté dopoledne jako vedoucí předem ohlášené výpravy. Když mu zaměstnanec začal vypisovat hromadnou vstupenku, vytáhl zbraň," popsala událost mluvčí královehradecké policie Anna Pešavová. Svázaného vrátného pak odvlekl do vedlejšího sálu.

Lupič pak sundal ze zdi Domek na Ile de Sein z roku 1934 od Jana Zrzavého a Zátiší s ovocem z roku 1936 od Václava Špály. Kromě obrazů si s sebou vzal také šest historických knih, 23 mincí a drobné šperky.  

"Osmašedesátiletý zaměstnanec muzea vyvázl naštěstí bez zranění," řekla mluvčí. 

 

Domek na Ile de Sein od Jana Zrzavého
Domek na Ile de Sein od Jana Zrzavého | Foto: Policie ČR

Policie nyní žádá všechny občany, kteří si mohli něčeho všimnout, aby se obrátili na policii. Podle svědectví zaměstnance muzea se jednalo o muže vysokého asi 185 centimetrů a tmavších krátkých vlasů. Oči měl zakryté brýlemi.

Špálu ukradli už v únoru

Krádež tří obrazů známého výtvarníka Václava Špály už policie řešila letos v únoru. Tehdy krádež nahlásil soukromý majitel. Pražští kriminalisté zajistili výtvarná díla na začátku května při jejich prodeji v jedné restauraci v ulici V Kolkovně v Praze 1. Zadrželi i prodávajícího, který však není pachatelem krádeže, po tom policie nadále pátrá. Obrazy mají hodnotu v řádu desítek milionů korun.

 

Zátiší s ovocem od Václava Špály
Zátiší s ovocem od Václava Špály | Foto: Policie ČR

Špála i Zrzavý patří k vyhledávaným představitelům českého moderního malířství.

Vůbec nejdražší díloVáclava Špály se vydražilo na českém trhu letos v dubnu za 2,5 milionu korun. Jednalo se o obraz nazvaný Pohled na Národní divadlo od Mánesa. Jednotlivá výtvarníkova díla se draží v řádu stovek tisíc až milionů korun.

Obrazy Jana Zrzavého jsou také stále více žádaným zbožím. V roce 2006 byl jeho obraz z roku 1938 Studně v Locronan III vydražen za 5,5 miliónů korun. Další dílo Zrzavého -  olej Piazetta z roku 1929 - si zájemce z dražby odnesl za 7,1 miliónů korun.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy