Literatura na webu - almanach Wagon

David Bernardy
19. 11. 2005 0:00
V novém seriálu Vám budeme představovat zajímavé české internetové stránky věnované literatuře, literátům a jejich tvorbě.

V prvním díle jsme se zaměřili na almanach Wagon. Při hodnocení nebudeme ani tak hledět na kvality uveřejňovaných děl, nýbrž se zaměříme na přehlednost, zajímavost a dostupnost stránek.

Wagon vyjíždí z depa druhým rokem každé tři měsíce a nejen tím se liší od podobně nazvaného, častěji aktualizovaného internetového magazínu o literatuře Tramvaj načerno. Zatím se během osmi jízd ve Wagonu svezlo 47 cestujících. Ponejvíce básnířek a poetů, občas do kupé přisedli prozaik či prozaička, výjimečně se objeví tuláci s fotoaparátem a výtvarníci. Nejstarším přepravovaným je básník Ladislav Rusek (* 1927), nejmladší tvůrce Ernest Gaskin do Wagonu nastoupil v šestnácti letech.

Náklad Wagonu

První rubrikou je Telegrafní sloupek. Své úvodníky nejen o tvorbě literatury, literárních soutěžích a písmácích samých zde prezentuje šéfredaktorka Jitka "Natasha" Srbová.

Po kliknutí na Náklad se zobrazí aktuální číslo Wagonu. Vybírat můžete podle abecedně seřazených autorů, oddělena je poezie a próza. Od čísla I/05 jsou almanachy dostupné ve formátu pdf, který ocení příznivci tištěných textů. Galerie fotografií zde nenajdete, na titulní stránce pdf zpracování figuruje jediná fotka, kompletní galerie si lze prohlédnout pouze pod osobní stránkou autora v rubrice Cestující. Z neznámých důvodů jen dvě galerie jsou k vidění v rubrice jim určené (Nahýbejte se z oken). Pdf verze obsahuje pouze básně a prózu, ostatní rubriky si prohlédnete jen v on-line almanachu.

Jak funguje Wagon

Zbrusu novou rubrikou je Drážní inspekce. Redaktoři slibují recenze vycházejících i starších knih, zajímavých koncertů, výstav a jiných kulturních událostí. O jejím smyslu promluví teprve budoucnost.

V rubrice Z jiných tratí je v každém čísle k přečtení medailon zavedeného básníka s ukázkou z jeho tvorby - seznámit jsme se již mohli například s Karlem Šiktancem nebo Milanem Nápravníkem. Zhlédnout můžete též prezentaci autorských čtení, které autoři Wagonu pořádají či se jich účastní, a to sice v rubrice Události na trati. Díky fotkám z akcí můžete některé autory poznat i vizuálně.

Stránky jsou vyladěny pro prohlížeč Microsoft Internet Explorer, ale fungují i v Mozille a Opeře, kde se však některé části webu zobrazují vadně. Web je uživatelsky příjemný, rubriky stylově korespondují s "železničářskou atmosférou" almanachu. Řazení do rubrik by ale mohlo být prováděno pečlivěji, stejně tak chybí možnost rychleji si najít autora podle zaměření. Prozaici a básnící jsou totiž rozlišeni pouze v obsahu jednotlivých čísel, nikoliv v abecedním seznamu všech autorů.

Almanach je ale v každém případě zajímavým počinem. Soudě podle neubývajícího počtu stránek, stále kvalitnějšího obsahu i pochvalných ohlasů se v příštím roce dočkáme dalších čtyř Wagonů s atraktivními cestujícími.

 

Právě se děje

Další zprávy