Lasvignes končí v čele Centre Pompidou, nahradí ho šéf Picassova muzea

AFP, Le Figaro
25. 6. 2021 16:05
Lasvignes končí v čele Centre Pompidou, nahradí ho šéf Picassova muzea

Novým prezidentem pařížského centra umění Centre Pompidou se stane dvaapadesátiletý Laurent Le Bon, dosavadní šéf Picassova muzea. Ve funkci nahradí Serge Lasvignese, jenž muzeum vedl od roku 2015. Změnu, o které rozhodl francouzský prezident Emmanuel Macron, v pátek oznámil týdeník Le Point. Podle něj se Le Bon ujme postu ve druhé polovině července, mandát má na pět let.

Absolvent prestižních univerzit École du Louvre a Sciences Po už v Centre Pompidou pracoval začátkem tisíciletí, kdy zde jako kurátor připravil rozsáhlou výstavu o dadaismu. Dále pracoval třeba na přehlídkách Jeffa Koonse a Takašiho Murakamiho na zámku ve Versailles. V letech 2008 až 2014 byl šéfem pobočky Centre Pompidou v Métách, posléze nastoupil do čela Picassova muzea.

Podle deníku Le Figaro se Le Bon kromě Centre Pompidou zajímal také o vedení Louvru. Prezident Macron i jeho manželka Brigitte Macronová kurátora znají, z Picassova muzea si mimo jiné vypůjčili několik děl do Elysejského paláce, doplňuje list. Centre Pompidou se v roce 2023 na tři roky uzavře kvůli rekonstrukci.

 

Právě se děje

Další zprávy