Langerova Periférie teď leží na Smichově

2. 12. 2006 9:00
Praha - Švandovo divadlo oživuje po revoluci málo hrané drama Františka Langera Periférie.
Foto: Patrik Borecký/Švandovo divadlo

Zdálo by se, že realistický text, který měl premiéru v roce 1925, splnil svoji úlohu za první republiky. Tehdy si v mnohých inscenací užíval slávu v Československu i Evropě.

Daniel Hrbek, režisér Periférie s vročením 2006, ale vidí v Langerově dramatu současné problémy. "Obsahuje témata, která nás dokáží vzrušovat a o kterých máme potřebu mluvit - a také se nám zdá ideální pro soubor Švandova divadla," říká před dnešní premiérou.

Foto: Patrik Borecký/Švandovo divadlo

Text s dramaturgyní Martinou Kinskou upravoval minimálně, vypustili roli vypravěče, který kdysi bránil tomu, aby se divákům smazal rozdíl mezi jevištěm a hledištěm. Scénograf Karel Glogr a kostýmní výtvarnice Ivana Brádková navazují na třicátá léta minulého století, prázdný prostor by měl tvarovat hlavně světelný design.

Františku Langerovi, bývalému legionáři první světové války a později uznávanému dramatikovi, se podařilo vystavět příběh, který podle Dostojevského vzoru staví své hrdiny do mezních situací a sleduje jejich reakce a pohnutky svědomí: propuštěný kriminálník Franci se vrací domů a než společně s prostitutkou Annou začne nový život, spáchá vraždu. Přizná se k ní, ale nikdo mu nevěří. 

V hlavní roli Franciho se ve Švandově divadle představí Viktor Limr, Annu hraje nová členka smíchovského ansámblu Jana Stryková, soudce Stanislav Šárský.

 

Právě se děje

Další zprávy