Kulturní olympiáda uspořádá turnaj ve Shakespearovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 11. 2011 15:44
Festival uvede hudební, výtvarné i divadelní hvězdy

Londýn - Olympijské hry konané příští rok v Londýně bude provázet kulturní festival, kterého se zúčastní ty nejznámější umělecké hvězdy. Hudebníci Damon Albarn, Daniel Barenboim a Simon Rattle, herci Cate Blanchettová a Mark Rylance či výtvarníci jako Tracy Eminová, Yoko Ono a Damien Hirst.

Patří k němu i zvony, které se rozezní v den začátku olympiády po celé Británii.  Festival začne v den letního slunovratu 21. června sérií koncertů a potrvá do 9. září do skončení paralympijských her. Bude zahrnovat stovky akcí věnovaných hudbě, divadlu, výtvarnému umění i literatuře.

Foto: Reuters

Promění během olympiády i známá místa mimo Londýn. Newyorská výtvarná skupina YesYesNo promění zeď římského císaře Hadriána ve 138 kilometrů dlouhou instalaci. Francouzská skupina La Compagnie Carabosse se zase zaměří na prehistorické Stonehenge.

"Je to největší kulturní oslava, jaká byla v Británii zorganizována," uvedl ředitel kulturní olympiády Tony Hall. Festival začne popovým koncertem, který v Derry v Severním Irsku zdůrazní olympijské příměří. Ve stejný den uspořádá koncert pod širým nebem u skotského zámku Stirling známý venezuelský Symfonický orchestr Simóna Bolívara s dirigentem Gustavem Dudamelem.

Klíčovou akcí bude Světový shakespearovský festival. Přivede do Londýna divadelní společnosti z celého světa, které budou hrát Shakespearovy hry ve svých jazycích. Jeden z nejslavnějších britských divadelních herců současnosti Mark Rylance bude v centru Londýna recitovat kolemjdoucím ze Shakespearových sonetů.

Foto: Reuters

V severoirském Enniskillenu bude první ročník mezinárodního festivalu věnovaného slavnému dramatikovi Samuelu Beckettovi. Stejně tak americký režisér Robert Wilson připraví novou inscenaci Beckettovy hry Poslední páska. V londýnském Barbicanu se objeví držitelka Oscara Cate Blanchettová ve hře německého dramatika Botho Strausse.

Právě teď už se začínají prodávat lístky na operu Dr Dee, kterou napsal Damon Albarn, frontman skupin Blur a Gorillaz. Šéfdirigent berlínských filharmoniků Simon Rattle bude rovněž v Barbicanu dirigovat Swingovou symfonii, která je dílem jazzového trumpetisty Wyntona Marsalise.

V úvodní den olympiády 27. července orchestr West-Eastern Divan Orchestra vedený izraelským dirigentem Danielem Barenboimem uvede Beethovenovu Devátou symfonii. Členy známého orchestru jsou hudebníci ze zemí Blízkého východu včetně Izraelců a Palestinců.

Ve stejný den v osm ráno se po celé Británii na tři minuty rozezní zvony i zvonky, které mají uvítat sportovce a návštěvníky olympiády. Projekt, do kterého se může přihlásit každý, organizuje výtvarník a držitel Turnerovy ceny Martin Creed.

American Theatre Wings - Cate Blanchett
American Theatre Wings - Cate Blanchett | Foto: Reuters

Na své si přijdou příznivci výtvarného umění. Národní portrétní galerie v Londýně připravuje výstavu stovky obrazů nedávno zesnulého malíře Luciana Freuda. Vystavovat budou i další hvězdy současného britského umění.

Tracey Eminová bude mít expozici ve svém rodném městě Margate, zatímco Tate Modern chystá první velkou retrospektivu Damiena Hirsta a Královská umělecká akademie uspořádá výstavu Davida Hockneyho. Serpentine Gallery v londýnských Kensingtonských zahradách zase přivítá díla Yoko Ono.

Festival připomene i domácí filmovou tradici. Restaurované němé snímky mistra hororu Alfreda Hitchcocka se budou promítat na různých místech v Londýně za doprovodu živé hudby.

Kulturní středisko na londýnském Southbanku uspořádá básnický festival nazvaný Poetry Parnassus, kterého se zúčastní po jednom básníkovi z každé země soutěžící na olympijských hrách.

 

Právě se děje

Další zprávy