Kubice odhalí organizovaný zločin i Na zábradlí

Jitka Gráfová
18. 3. 2008 10:25
V úterý má premiéru Dürrenmattova hra Komplic
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Den na to, co v jedné z největších kauz české kriminalistiky - činnosti Berdychova gangu - padlo další soudní rozhodnutí, má v Divadle Na zábradlí premiéru hra Komplic.

Detektivní komedie o korupci vzešla z pera Friedricha Dürrenmatta v sedmdesátých letech, v české premiéře má Na zábradlí premiéru v úterý večer. Po politických satirách se české divadlo znovu vyslovilo k české politice, když  ji věnovalo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pod vedením Jan Kubiceho.

"Divák se může smát, ale zároveň by ho mělo mrazit v zádech, protože téma prorůstající korupce je docela děsivé a zároveň ve svém důsledku působí celkem bezvýchodně," říká představitel hlavní role Igor Chmela.

V hlavní roli se objevuje bývalý zneuznaný vědec jménem Doc vyhozený z chemických závodů. Vynalezne přístroj zvaný nekrodialyzátor, který chemickou cestou rozpouští mrtvoly, takže z nich nezbude nic.

Foto: Divadlo Na zábradlí

Doc tak geniálně řeší odvěký problém mafie, kam schovat těla zavražděných. Náhodou se potká s mafiánem Bossem a společně rozjíždějí firmu na likvidaci mrtvol. Do jejich laboratoře přichází policista Cop, který mizení lidí vyšetřuje.

Udělá Bossovi a Docovi nabídku: když mu začnou odevzdávat půlku zisku,  nechá je na pokoji. Policie a organizovaný zločin mohou tak žít v symbióze. 

Čím blíže je hra rozuzlení, tím víc se ukazuje, že korupce přikrývající obchod s mrtvolami sahala hodně vysoko. Ke státní zástupkyni, starostovi, hejtmanovi. Vychází najevo, že Cop měl kdysi dobrou vůli případ vyšetřit, ale když narážel na úplatné politiky, tak ztratil iluze.

Příběh o korupci připomíná český gang Davida Berdycha, který rovněž začal spolupracovat s policisty.

Podle tvůrců je inscenace nad míru aktuální, ostatně poradcem inscenátorů se stal i policista Jan Kubice, právě on totiž za Paroubkovy vlády přinesl do parlamentu zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

V dalších rolích si zahraje  Leoš Noha, Marie Spurná, Jan Lepšík, Kristina Maděričová, Ladislav Hampl, Vladimír Marek, Josef Polášek, Ivan Voříšek a Tomáš Novotný.

Foto: Divadlo Na zábradlí

Text přeložil Jiří Stach, o scénu se postaral Petr B. Novák a kostýmy Katarína Hollá.  Hra byla poprvé uvedena v Schauspielhaus Curychu.

Dürrenmatt, který se v roce 1968 ostře postavil proti okupaci Československa, se proslavil romány s detektivní zápletkou Soudce a jeho kat, Podezření či Slib; ten byl poměrně nedávno znovu zfilmován s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.

Na divadle často umocňuje realitu současného světa spíš do podoby grotesky; taková je i jeho nejpopulárnější hra Návštěva staré dámy, často inscenovaná i u nás.

 

Právě se děje

Další zprávy