Krumlovu končí smlouva na epopej. Protest zřejmě nebyl

Kultura Kultura
15. 7. 2010 13:48
Praha ji má vystavit ve Veletržním paláci
Foto: http://epopej.cz/

Moravský Krumlov - Čtvrtkem oficiálně končí platnost zápůjční smlouvy, jíž Praha dala do užívání Moravskému Krumlovu slavnou kolekci 20 obrazů malíře Alfonse Muchy - Slovanskou epopej. Část místních obyvatel v čele se studenty proti tomu hodlala právě v tento den protestovat, zatím se však podle všeho žádné akce nekonaly. 

Soubor se má přesunout do Parhy, kde bude vystaven - zatím dočasně ve Veletržním paláci. Expozice bude otevřena ještě přibližně dva týdny. Poté si dílo přijedou prohlédnout zástupci pražské Národní galerie. Teprve pak by se měla díla začít rolovat do obřích cívek; práce mohou trvat až měsíc. přesto se už na tento den chystají protesty.

Foto: Aktuálně.cz

Část tamní veřejnosti je přesvědčena o tom, že epopej má v Moravském Krumlově zůstat. Představitelé místní radnice řekli, že to bude zásah do duše jejich města; zároveň přiznali, že Krumlov dostane od Prahy finanční i uměleckou kompenzaci v podobě zápůjček, které bude vystavovat. 

Lidé odmítající stěhování obrazů ale připomínají, že Praha neměla o dílo desetiletí zájem. Nyní jej chce převzít a vystavit ve Veletržním paláci, přestože pro něj nepostavila speciální pavilon, jak žádal tvůrce obrazů. 

Navíc odvoz podle radnice velmi ztíží život místním podnikatelům, neboť epopej je jedna z mála atrakcí, která láká turuisty. Naopak Praze odle jejich názoru nijak výrazně nepomůže.

Hlavní akce proti stěhování chystali tamní studenti. "Město samozřejmě žádný protest neorganizuje. Jsme ale rádi, že veřejnost sdílí náš názor, že stěhování epopeje do provizoria je nesmyslné a plně v rozporu s přáním umělce," řekl ve středu starosta Jaroslav Mokrý.

Moravskokrumlovští studenti natočili video Zaslouží si Praha Slovanskou epopej?, v němž vyzývají všechny, kteří mohou cokoli učinit, aby zabránili stěhování epopeje.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek končí záběrem před branou zámku, v němž je dílo vystaveno. V něm studenti tvrdili, že se stěhovaní pokusí zabránit "vlastními těly".

Na Facebooku byla založena skupina Nechte Slovanskou epopej v Moravském Krumlově!!! Má přes 1500 příznivců a téměř třetina připouští, že by se případné demonstrace zúčastnila. Nejčastější argumenty proti stěhování jsou, že Praha nepostavila pro epopej pavilon a že přesun patrně souvisí se snahou oslovit pražské voliče v komunálních volbách.

Stěhování chce stále zabránit i Muchova rodina. "Skutečně nesouhlasíme s přestěhováním do provizoria bez jasné koncepce a budoucnosti pro Slovanskou epopej. Současný vývoj nezabrání našich snahám o důstojné umístění Slovanské epopeje v trvalém domově," uvedl vnuk Alfonse Muchy John.

Pokusil se mu zabránit, se svým požadavkem u soudu ale neuspěl. V rozhovorech často připomíná, že epopej se dostala do Krumlova po druhé světové válce ve špatném stavu a jen s jeho pomocí byla zachráněna.

Čtěte také:
Mucha u soudu nezastavil stěhování epopeje do Prahy

V pražském Obecním domě začala 2. července výstava autorových děl nazvaná Apoteóza lásky. Muchova nadace tu představuje průřezový soubor více než stovky maleb, pastelů, kreseb a fotografií secesního malíře.

Expozice se koná u příležitosti 150. výročí Muchova narození. V jedné části lze vidět i studie ke Slovanské epopeji. Výstava je putovní, postupně se představí v Kutné Hoře, Ostravě, Liberci, Ostravě a Plzni, vždy v trochu  jiné podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy