Krumlov bude mít nové Schieleho muzeum

ČTK, kul
6. 12. 2006 10:00
Český Krumlov - Za 3,9 milionu korun koupil Českokrumlovský rozvojový fond domek, ve kterém žil a pracoval rakouský malíř Egon Schiele.

Na jaře 2008 tam vznikne malířova expozice. Schiele pobýval v Krumlově v letech 1910 až 1911, kam utekl z Vídně a kde maloval město i okolní krajinu. Od roku 1993 má na jihu Čech také galerii. "Tohoto umělce vnímáme jako magnet, který přivede do Českého Krumlova další návštěvníky," řekl Miroslav Reitinger, ředitel rozvojového fondu.

Zahradní domek patřil lidem, kteří v Krumlově nebydleli, a i když začali s jeho rekonstrukcí, stal se cílem vandalů. Původně si objekt cenili na 15 milionů korun a když podruhé zlevnili na 3,9 milionu, město ho koupilo. Na další opravy počítá s dvěma miliony.

Schiele se do domku nastěhoval v květnu 1911 i se svou životní družkou Wally Neužilovou, kterou poznal jako modelku Gustava Klimta. Díky nekonvenčnímu životu a kreslení aktů dospívajících dívek musel město v srpnu toho roku opustit. "Nechci myslet na Krumlov, tak rád mám to město, ale lidé tam neví, co činí," řekl tehdy Schiele.

 

Právě se děje

Další zprávy