Konec Pottera budeme znát 21. července

ČTK, kul
1. 2. 2007 20:00
Londýn - Joanne Rowlingová ohlásila, že sedmý román o čarodějnickém učni vyjde 21. července. V češtině bude k mání ke konci roku.
Foto: Aktuálně.cz

Frontu na sedmý a prý závěrečný díl Harryho Pottera nabízel ostrovní Amazon dřív, než Rowlingová a vydavatelství Bloomsbury oznámili očekávané datum vydání.

V ten den se na pultech objeví knihy v pevné vazbě pro děti a zvlášť pro dospělé - aby nikdo netušil, že čtou zrovna Pottera - plus dárková edice i audiokniha. 

Foto: Amazon.com

Zájem znovu stvrzuje pověst Harryho Pottera jako nejúspěšnější prozaické ságy přelomu tisíciletí, která znovu naučila děti číst - Rowlingová se díky svému hrdinovi stala světovou celebritou s pohádkovým majetkem a 325 miliony prodaných výtisků v 64 jazycích. Další sumu jí určitě přinese letošní desáté výroční od vydání první knihy a speciální souborná vydání. 

Autorka umí dávkovat napětí i v marketingu a datum ještě víc rozvíří spekulace fanouškům kolem nového románu. Před Vánoci spisovatelka potvrdila, že závěr ságy ponese název Harry Potter and the Deathly Hallows a znovu potvdila, že dvě postavy najdou v knize svůj konec. Potterovci se tak už dlouho obávají, že by smrt nemusela troškařit a přijít si rovnou pro Harryho.

I název je podle expertů pro reklamu téměř dokonalý. Titul obsahující smrt (deathly je česky smrtící, smrtelný, mrtvolný, ale také osudný nebo hrobový) prý navozuje pocit zasmušilého tajemna, touhu odhalit tajemství názvu a vyvolává debatu, která nemůže skončit předtím, než si lidé knihu přečtou. Název totiž nic neprozradí.

Všechny významy slova hallow či hallows nejsou ani rodilým mluvčím běžně známé a musejí si je vyhledat ve slovníku. Nejobvyklejší je ale význam svatý, svatí, světci, posvátný, posvětit, svatyně. Od All Hallows - všichni svatí - se odvozuje také název svátku halloween.

Český překlad názvu nakladatelství Albatros,  které vydává překlady celé série,  ještě nezveřejnilo. Knihu chce ale vydat vydat do konce roku.

"Budeme se snažit, aby to bylo do Vánoc. Podle rozsahu upřesníme, zda to bude do Vánoc nebo po Novém roce," řekl programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller. Přesné datum firma určí, až se dozví, kolik slov kniha obsahuje v anglické verzi.

J.K.Rowlingová
J.K.Rowlingová | Foto: ČTK

V "potterovském roce" se navíc dočkáme filmové adaptace páté knihy Harry Potter a Fénixův rád, která bude mít premiéru 13. června s Danielem Radcliffem, Rupertem Grintem a Emmou Watsonovou v hlavních dětských rolích. Harry ve snímku, který k nám přijde op týden později, musí zvládnout nejen zkoušky, ale i vzrůstající moc Ministerstva kouzel, které má kontrolu nad Bradavicemi. Nemluvě o návratu Vy-víte-koho, který se objevil na konci čtvrtého dílu.

Sedmý díl dobrodružství Harryho Pottera má být podle Rowlingové poslední. Spisovatelka kategoricky trvá na tom, že osmé pokračování psát nebude. To vyvolává další spekulace, zda Harry sedmý díl přežije.

 

Právě se děje

Další zprávy