Komixový provokatér veze do Prahy kreslenou Bibli

Kultura Kultura, Red Kul
8. 6. 2009 12:21
Začal 19. ročník Festivalu spisovatelů

Praha - Literáti spojení s Paříží a Francií zahájili v neděli večer program 19. ročníku Festivalu spisovatelů Praha. V jeho úvodu převzal syrský básník Adonis Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu.

Ředitel PFS Američan Michael March k tomu podotkl, že "jeho" festival vytváří stimulující intelektuální atmosféru; není komerčním festivalem a je založen na myšlenkách, což tvůrce přitahuje.

V divadle Laterna magika se prezentoval i další letošní slavný host, americký autor komiksů Robert Crumb. Kvůli onemocnění bohužel nepřijel čínský nositel Nobelovy ceny Kao Sing-ťien ani německý básník Wolf Biermann, jeden z pronásledovaných hrdinů studené války, zbavený v roce 1976 východoněmeckého občanství.

Spisovatele Adonise, Crumba a Kao Sing-ťiena spojuje Francie: Adonis a Kao Sing-ťien tam získali azyl a občanství, Crumb na jihu země už 20 let žije.

Foto: PWF

Alí Ahmad Saíd Asbar, píšící pod pseudonymem Adonis, proslul jako kritik islámského fundamentalismu. Je nejvýznamnějším současným arabsky píšícím básníkem. Narodil se v Sýrii, ale od roku 1982 žije ve francouzském exilu.

Je zástupcem Ligy arabských států při UNESCO a přednáší arabskou literaturu na Sorbonně. Adonis se rozešel s tradičním jazykem a formou arabské literatury a jeho psaní se z hlediska jejího vývoje rovná nástupu moderny.

Kecky s kocourem Fritzem

Crumb v neděli zaplněnému sálu prozradil, že v současné době pracuje na obrázkové podobě knihy Genesis - a řeší problémy, jak zobrazit boha nebo "sémě Onanovo spadající na zem". "Dovedu si představit, že určitým lidem se kniha nebude líbit," podotkl.

Undergroundový komiks (komix) vznikl v polovině 60. let, jeho tvůrci reagovali na politickou a sociální situaci v USA, na rostoucí odpor proti establishmentu i konzumní zábavu - a rychle se stali uznávanou součástí komiksové kultury.

Kontroverzní Crumb byl přitom často kritizován pro údajný rasistický či sexistický podtext a perverznost. Proslavil se i na rockové scéně coby autor obalu alba Janis Joplinové Cheap Thrills z roku 1968. Když byl vyzván k výtvarné spolupráci na albu Rolling Stones, odmítl ji se slovy, že "hudbu Rolling Stones nenávidí".

Adonis
Adonis | Foto: Aktuálně.cz

K jeho nejznámějším postavičkám patří kocour Fritz a Mr. Natural. Zatímco první je zlomyslnou karikaturou Beat Generation a vystupuje jako nevyléčitelný pozér blekotající něco o poezii a svobodě, druhý je podobně poťouchle zachycený mystický guru, který se vzdal materiálního světa a žije z plodů své moudrosti. Oba nyní uctila firma Vans, která je umístí na kolekci svých tenisek.

Soupiska omluvenek

Festival měl do 11. června představit dvě desítky spisovatelů z celého světa, na poslední chvíli se ale několik autorů omluvilo. PFS se nezúčastní spisovatel Iain Banks: Skot, jenž se proslavil prvotinou Vosí továrna, se omluvil z vážných rodinných důvodů.

Čínskou exilovou literaturu zase kvůli nemoci nezastoupí nositel Nobelovy ceny Kao Sing-ťien, ale jen Jang Lien a hlavně Ma Ťien - přímý svědek masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, jehož 20. výročí si svět připomněl minulý týden.

Ma Ťien, který se k tragédii vrátil v románu Pekingské koma, žije v současné době v londýnském exilu. V Číně nesmí publikovat, ale jeho knihy vycházejí v překladech na celém světě.

Doplní ho kanadská spisovatelka Anne Michaels, které už česky vyšla letošní novinka Zimní krypta, nebo další komiksový autor: na úterním Mezinárodním večeru bude jako zvláštní host s Jaroslavem Rudišem a Jaromírem Švejdíkem hovořit americký undergroundový kreslíř a ilustrátor Gilbert Shelton.

Motto letošního ročníku festivalu zní "2001 noc: umění příběhu" - s odkazem k pohádkám tisíce a jedné noci a teroristickým útokům v USA 11. září 2001. Festival se totiž chce věnovat umění příběhu a umění vyprávění příběhu.

Informace o autorech i programu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy