KomiksFEST! 2010 - Praha opět patří festivalu bublin

Vojtěch Čepelák
1. 11. 2010 6:25
Začal 5. ročník přehlídky s heslem Komiks unlimited

Praha - Pátý ročník mezinárodního festivalu KomiksFEST! odstarrtoval v sobotu Open party v MeetFactory a uzavře se o týden později celodenním programem v Experimentálním prostoru Roxy/NoD, kde budou udělena i komiksová ocenění Muriel.

Mezitím na šestnácti místech po celé metropoli v návaznosti na tradiční motto „Komiks unlimited" dojde k promísení komiksu s divadlem, filmy a výtvarným uměním. KomiksFEST! je totiž určen nejen zájemcům o komiks, ale všem, jejichž životů se alespoň lehce (a třeba i v jiných médiích) komiksové vlivy dotýkají. Jako každoročně dojde i nové komiksy, autogramiády, besedy a přednášky.

PhantastyX
PhantastyX | Foto: Aktuálně.cz

Z rovných deseti výstav v rámci boje proti podzimní depce vybíráme něžný trojboj M.A.D. - Snové krajiny komiksu. V Novoměstské radnici pak bude sveřepě čekat slovinsko-lotyšsko-ukrajinský Divoký východ. Z Berlína se hlásí umělec Luděk Pešek Pachl a jeho Pravda a láska by už k***a konečně měly zvítězit nad lží a nenávistí. Dvojvýstava je věnována  nejlepším domácím komiksovým autorům, Jiřímu Grusovi a Lele Geislerové.

Eroticky polechtá vaši představivost tematická komiksová výstava PhantastyX (nemluvě o Angelice a vozíčkáři od uznávaného malíře Michala Singera). Domácí Honza Bažant a přátelé z Hura.cz vezmou vše s nadsázkou, o čemž vypovídá i název jejich výstavy Komiks is my Ponny. Polovina cenami ověnčeného týmu Džian Baban/Vojtěch Mašek pak představí jednodenní Chybu a slavný Emmanuel Guibert z Francie (Alanova válka) nás provede po Japonsku.

Foto: Aktuálně.cz

Promítané filmy se ponesou většinou v animovaném duchu. Dojde například na poslední snímek provokatéra a humoristy Billa Plymptona (Your Face, Guard Dog) Idiots and Angels. Proběhnou i ozvěny AniFestu, bude možno seznámit se s prvními záběry právě natáčené adaptace známé české komiksové trilogie Alois Nebel.

Velmi se letos rozrostou divadelní adaptace komiksů: Velké putování Vlase a Brady podle již téměř legendárního komiksu Františka Skály je tradičně na programu v Minoru, undergroundová stálice Pixy (podle Maxe Anderssona) v Disku. Chybět nebude nejslavnější česká superhrdinka Octobriana (sekundovat jí bude herec Karel Dobrý) a JožkaLipnikjebožíčlověkaneumílhát! od zmíněné dvojice Monstrkabaretu Freda Brunolda.

Foto: Aktuálně.cz

Pro mnohé je ale nejočekávanějšími okamžiky možnost se poprvé setkat s novými komiksy a navštívit autogramiády jejich autorů. V čele je oprávněně dlouho očekávaný komiks 130: Hodní, zlí a oškliví od Nikkarina, dále bizarní příběhy Jaromíra Plachého Koule a krychle či výroční speciál uznávané revue Aargh! k jejím desátým narozeninám.

Vyjde i 3. díl Alanovy války, česká novinka Egypťan a od uznávané autorky Rodinného ústavu Alison Bechdelové pak komiks Lesby k pohledání.

Více o programu najdete na www.komiksfest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy