Komedie bude tahat kostlivce ze skříní

21. 1. 2007 10:00
Praha  - Po Thomasi Bernhardovi bude (nejen) Rakušanům spílat z českého jeviště Ernst Jandl. Divadlo Komedie dnes uvádí jeho Humanisty.
Foto: Bohdan Holomíček/Divadlo Komedie

Na jevišti se při premiéře potká pozoruhodná sestava: herec a režisér Jan Kačer, jemuž teď největší slávu přináší účinkování v soap opeře Velmi křehké vztahy, člen činohry Národní divadla Milan Stehlík, vicemistr ve slampoetry Jiří Černý a Ivana Uhlířová, která vytvořila epizodní, ale nepřehlédnutelnou roli Jaroslavy Plevákové ve filmu Nuda v Brně. Na poslední chvíli do inscenace také vstoupila Lucie Trmíková.

Foto: Bohdan Holomíček/Divadlo Komedie

Rakouský básník Ernst Jandl (1925-2000) není našemu čtenáři ani návštěvníkovi divadel neznámý. Z Jandlovy experimentální poezie, kterou psal pod vlivem dadaistů, ale s výrazným autorským vkladem, u nás vyšly knihy Rozvrzaný mandl a Mletpantem - výbory z díla, mezi nějž patří sbírky Laut und Luise, Schtzngrmm nebo Ottos mops. Jandl básně psal s přáním, aby byly recitovány a sám je tak za doprovodu hudby a zpěvu představoval.

Navíc nejlepší českou inscenací roku 2004 byla zvolena Jandlova hra Z cizoty, kterou s Marií Málkovou a Davidem a Aloisem Švehlíkovými nastudoval v Divadle Na zábradlí režisér Jan Nebeský; ten je také podepsaný pod novou premiérou.

Foto: Bohdan Holomíček/Divadlo Komedie

Humanisté ale nejsou svobodomyslnou hrou s jazykem. Jandl je považoval za variantu Beckettova Konce hry a řekl o nich: "Humanisti, jak je zde tomuto pojmu třeba rozumět, jsou předvojem i zadním vojem každého totalitního systému." Hra vznikla v roce 1976 a pustila se do Rakušanů, kteří si ani třicet let po válce nechtějí přiznat nacistickou minulost. Jako kdyby už byla dávno zajedena pořádnou porcí sacher dortu.

Díky podobné - i když víc rudé než hnědé - minulosti ale text nemíří jen na naše jižní sousedy. Může být i připomenutím českých kostlivců ve skříních.

 

Právě se děje

Další zprávy