Kdo zabil krásku Marilyn Monroe?

Jitka Gráfová
6. 6. 2006 12:00
Praha - Byla sex symbolem jedné generace. Byla krásná, ale byla i obětí Hollywoodu a vlastních bolestí. Kdo zabil Marilyn Monroe? Otázky stále trvají.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe | Foto: ČTK/AP

V rámci pražského Festivalu spisovatelů nad okolnostmi smrti slavné herečky diskutovala americká spisovatelka Sarah Churchwellová, která napsala knihu The Many Lives of Marilyn Monroe (Nesčetné životy Marilyn Monroe) a jež se touto ikonou Hollywoodu už léta zabývá. K ní se přidala česká spisovatelka Hana Andronikova, ale i spisovatel a kriminalista František Vavera a psychiatr Jan Cimický.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe | Foto: ČTK/AP

Nejdříve se asi stovka návštěvníků dočkala patnáctiminutového filmu Kdo zabil Marilyn Monroe? Odkryl její výpady, depresivní stavy i její slabost k práškům na spaní, které míchala se šampaňským.

Popsal její pád během práce na posledním filmu. Už ji vnímal spíš jako pohasínající hvězdu než star v době největší slávy. Herečka natáčení komplikovala takovým způsobem, že ji po osmi týdnech produkce vyhodila. Dva měsíce nato zemřela.

Vražda? Sebevražda?

Ohledně její smrti existuje několik verzí. "Jedna verze tvrdí, že to byla sebevražda, jiná, že to byla vražda," uvedla Churchwellová. Vavera však cizí zavinění smrti vyloučil. "V roce 1962 byly kriminalistické metody již na takové úrovni, že by policisté jistě takové stopy našli."

Hana Andronikova na diskusi
Hana Andronikova na diskusi | Foto: ČTK

Jan Cimický zastával názor, že šlo s velkou pravděpodobností o neúmyslné předávkování prášky na spaní v kombinaci s alkoholem. "Člověk, jenž je závislý na lécích, které kombinuje s alkoholem, ztrácí schopnost odhadnout, zda mu další dávka pomůže. Ona nebyla vysloveně ve své kůži a vzala si léky, jejichž množství neodhadla. Mohlo jít o nešťastnou náhodu," míní Cimický.

K častým spekulacím o důvodu její smrti patří nešťastná láska, neboť Marilyn údajně chodila s oběma bratry Kennedyovými. Jiní uvažují i o možnosti, že rodina Kennedyů se snažila zbavit nepohodlného svědka, který věděl příliš mnoho.

Jak to bylo?

Kolem její smrti existuje celá řada záhad a nejasností. "Když ji našli mrtvou, nastal zmatek, chodilo tam plno lidí, kdokoliv mohl uklidit stopy, stejně tak se neví, kdy byl přivolán lékař. Její hospodyně neustále měnila výpovědi," dodala Churchwellová.

Sarah  Churchwellová na diskusi
Sarah Churchwellová na diskusi | Foto: ČTK

Cimický ještě dodal, že herečka mohla pocítit syndrom zavírajících se dveří. "Možná si už uvědomovala, že je lepší odejít na vrcholu slávy."

Festival spisovatelů pokračuje i dnes. Od 12 hodin své knihy v knihkupectví Big Ben Bookshop podepisovali britský autor Howard Breton, Američanky Sarah Churchwelová a Jorie Grahamová a izraelský spisovatel Aharon Šabtai.

V rámci Mezinárodního večera pořadatelé udělí cenu Rytíř kultury, kterou oceňují instituce či jednotlivce podporující festival a kulturu obecně. Posledním dnešním pořadem pak bude Noční čtení na téma Marilyn slaví 80. narozeniny - těch by se manželka Arthura Millera, jemuž je letošní festival zasvěcen, dožila 1. června.

 

Právě se děje

Další zprávy