Jogurtový protest předznamenal konec ministryně kultury

Jan Gregor Jan Gregor
15. 2. 2013 8:46
Zástupci živé kultury se nespokojili s navýšením financí na úroveň loňského roku
Foto: Anna Vedralová

Praha - „09 Topka - pro kulturu stopka. Nastavili jste procesy, nastavili jsme protesty. Kultura - letos hodně špatný matroš z Vizovic. Hanácký jogurt: uvnitř 100 % procesů, 0 % živé kultury." S podobnými transparenty protestovali ve čtvrtek odpoledne před ministerstvem kultury příznivci iniciativy Zachraňte kulturu 2013 proti nekoncepční politice úřadu a hlavně proti ohlášenému snížení dotací na živou kulturu. Na Maltézském náměstí se sešlo odhadem 250 lidí.

Na demonstraci vystoupili s kritickým pohledem na současnou „nekompetentní politiku" ministerstva zástupci různých kulturních oborů z různých koutů republiky. Mezi řečníky se objevil například chebský galerista Marcel Fišer nebo ostravský performer Jiří Surůvka. Ve stejné době se odehrál protest s podobnou náplní i v moravské metropoli, kde jej pořádala iniciativa Brno kulturní.

Mladí organizátoři a iniciátoři petice, pod niž se do dnešního dne podepsalo téměř pět tisíc lidí, tím chtěli poukázat na skutečnost, že soustavné snižování objemu peněz, které každý rok proudí do oblasti živé kultury, tedy na podporu kulturních časopisů, galerií nebo festivalů, má pro mnohé „likvidační charakter".

Foto: Anna Vedralová

Ústupek nestačí

Podpora živého umění měla podle původního plánu klesnout na 280 milionů korun oproti 372 milionům z loňského roku. Činitelé ministerstva se v posledních týdnech bránili, že mají svázané ruce. Argumentovali, že rozpočet ministerstva se snížil letos o 150 milionů korun, což se nejvíce promítlo v pomyslném měšci na grantové programy, protože většina peněz ministerstva jde na příspěvkové organizace (od Národního divadla po třeba Moravské zemské muzeum).

Ještě v úterý se zdálo, že tváří v tvář petici a ohlášenému protestu vyrukuje ministerstvo kultury se 40 přidanými miliony, které sehnalo částečně z vlastních nevyčerpaných položek z loňska a částečně od Kalouskova úřadu. Ve středu večer ale bylo všechno jinak. Mluvčí Jan Vondryska v tiskové zprávě oznámil, že ministerstvu se podařilo navýšit objem peněz na loňskou úroveň.

„K alokaci dalších peněz na podporu živého umění dojde na základě úsporných opatření, která postihnou řadu složek ministerstva, včetně provozu samotného úřadu," oznámil Vondryska.

Jiří Surůvka
Jiří Surůvka | Foto: Anna Vedralová

Zástupci iniciativy Zachraňte kulturu 2013 byli půl hodiny před protestem pozváni na jednání s ministryní Alenou Hanákovou, ale ani to je v postoji vůči vedení ministerstva neobměkčilo. „Ústupek je zásluhou našeho nátlaku a nátlaku zástupců grantových komisí," uvedl jeden z mluvčích iniciativy Adam Borzič, básník a šéfredaktor obtýdeníku Tvar. „S náhlým a nekoncepčním řešením se nechceme spokojit," dodal s tím, že problém není v navýšení letošní částky, ale v netransparentním způsobu, jakým ministerstvo řeší podporu živé kultury.

Iniciativa proto nadále trvá například na návratu ke stavu z roku 2008, kdy bylo na kulturní aktivity vyčleněno 5,5 % financí z rozpočtu ministerstva (oproti současným 2 %). Upozornil také na to, že současný protest je „živelný a spontánní" a spojili se díky němu zástupci všech oborů živé kultury.

Logické spekulace o Mathém

Za nebývalou pružností ministerstva, které přes noc našlo rezervy ve svých financích, ale nebude nejspíš tlak kulturní veřejnosti, z něhož si vedení úřadu nikdy nedělalo moc těžkou hlavu, ale spíše čím dál reálnější kontury konce Aleny Hanákové ve funkci.

Foto: Anna Vedralová

ČTK zveřejnila informace o jednání mezi vedením TOP 09 a bývalým rektorem AMU Ivo Mathém o možném nástupu na ministerstvo. To je zpráva, která dává logiku. TOP 09 chce využít podpory umělců, kteří masivně v prezidentské volbě podporovali Karla Schwarzenberga. Odbornou veřejnost by zcela jistě uklidnilo, kdyby na Maltézském náměstí seděl někdo z jejích řad.

Už v prosinci roku 2011 byl právě Mathé největším favoritem na zisk funkce ministra a kulturní scéna si už už libovala, že bude mít ve vládě svého zástupce. Jeho nominace ale tehdy narazila hlavně na dvě překážky. Na neochotu Starostů a nezávislých dosadit na vládní post někoho, koho by nemohli jednoduše kontrolovat.

„Ivo Mathého si vážím, ale post ministra kultury je politickou funkcí," řekl tehdy nynější předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Klíčovým prvkem Mathého nechuti přijmout funkci ministra bylo ale jeho dávné angažmá na Hradě za Václava Havla v pozici kancléře a s tím spojená antipatie Václava Klause, který by kvůli Mathému mohl dělat vládě různé obstrukce. Prezident ale za pár týdnů končí a instalaci Mathého do Strakovy akademie tak nic podstatného nebrání.

Lenka Dusilová
Lenka Dusilová | Foto: Anna Vedralová

Snad jen postoj Starostů, s jejichž vedením se ve čtvrtek Alena Hanáková sešla, aby spolu prokonzultovali nově vzniklou situaci. Hanákovou podpořili a sama ministryně se nechala pro server iDnes.cz slyšet: „Nemám vůbec pocit, že by se ministři měli neustále střídat jen proto, že prostě holt ubývají peníze."

Jistě že je v tom od TOP 09 jistá licoměrnost. Tlakem na rozpočet ministerstva kultury vytváří Miroslav Kalousek i tlak na funkci jeho ministryně. Kdyby se mu podařilo na její místo protlačit Ivo Mathého, byl by to opět výborný marketingový tah, který by na nějakou dobu utlumil protesty kulturní obce.

Ta totiž nyní trvá na tom, že za neblahou situaci může ministryně a zejména její finanční náměstek Martin Sankot, který si proti sobě kulturní sféru popudil již v době nešťastného odvolání šéfa Národního divadla Ondřeje Černého.

Zástupkyně iniciativy Yvonna Kreuzmannová (předsedkyně sdružení Tanec Praha) vystoupila na demonstraci jako účastnice improvizovaného setkání demonstrantů s vedením ministerstva a ironicky tlumočila postoje paní ministryně. Alena Hanáková prý o navýšení objemu financí pro letošní granty nerozhodovala pod žádným nátlakem a vyjádřila přesvědčení, že „témata máme společná a budeme se dále scházet."

Člověk nemusí být prognostik, aby si tipnul, že zástupci kulturní veřejnosti budou už brzy své zájmy prosazovat u jiného šéfa úřadu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy