Jeff Koons prodal srdce. A zlomil tím aukční rekord

tur
16. 11. 2007 12:20
VIDEO: Kronikář popkultury je žijícím králem dražeb
Foto: Aktuálně.cz

New York - Za rekordní sumu 23,6 milionu dolarů byl ve středu v aukční síni Sotheby's vydražen objekt Hanging Heart (Magenta/Gold) neboli Visící srdce (Fuchsiová/Zlatá) od amerického umělce Jeffa Koonse.

Srdce o výšce 2,7 metru a váze 1600 kg spuštěné od stropu vyhlíží jako obří ozdoba ještě většího vánočního stromečku. Jeho autor bývá titulován slovy komentátor komerční popkultury a jindy obchodník s bezvýznamným kýčem - což ve výsledku můžou být identické položky, záleží jen na odstupu a úhlu pohledu.

Dílo  koupila manhattanská Gagosian Gallery, která už den předtím vydražila jiný Koonsův kus Diamond (Blue) za 11,8 milionů dolarů na aukci v Christie's.

Nákupem srdce padlo aukční prvenství Damiena Hirsta z letošního června, kdy jeho objekt Lullaby Spring - skříňka obsahující 6 136 ručně malovaných pilulek - vydělal 19,5 milionu.

Koons, který na uměleckou scénu vtrhl v 80.  letech a kariéru přiživil mimo jiné  krátkodechým manželstvím s italskou pornohvězdou Cicciolinou, své rané dílo sytil taktikami okoukanými z praxe médií a reklamních kampaní.

I proto není středeční koupě prvním momentem, kdy se člověk, kterého New York Magazine stále řadí mezi současných nejvlivnějších umělců, vyhoupl na prodejní špici.

V roce 2001 se jeho komediantsky pozlacená porcelánová socha Michaela Jacksona pózujícího s opičím miláčkem Bubblesem prodala za 5,6 milionu doalrů. Socha vznikla podle propagační fotografie a byla částí rozsáhlejšího cyklu s názvem Banality.          

Téměř čtyřnásobný nárůst cen v rozmezí šesti let vypovídá nejen o současném uměleckém trhu, ale také o statutu Jeffa Koonse, který kromě označení žijící legendy získává i přídomky jako Ronald Reagan sochařství.

Foto: Aktuálně.cz

New York Times jej neváhal ocejchovat jako personalizaci toho "druhu sebepropagačního hypeu a senzacionalismu, který charakterizuje to nejhorší z osmdesátých let".

Nerezové srdce patří do čtyřdílné série Celebration (Oslava). Autor ji plánoval více než 10 let a pohrává si v ní se symboly dětství, které převádí do robustních tvarů. Což je další parádní tah  - když bereme v potaz, že dílo vstupuje na trh ovládaný jasnými a srozumitelnými ikonickými znaky.

Přesto mu pořád uniká status nejdražšího žijícího umělce vůbec; ten drží Hirst se svou diamantovou lebkou, za kterou konsorcium investorů - ve kterém je prý i sám autor - dalo 100 milionů dolarů.

Tím známý britský skandalista překonal letos v půli roku Američana Jaspera Johnse. Jeho práci si neznámý kupec cenil na 80 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy