Merkelová v Berlíně otevřela novou galerii, propojí budovy na Muzejním ostrově

Pohled na novou Galerii Jamese Simona v Berlíně.
Galerie Jamese Simona a její architekt David Chipperfield.
Ještě jednou David Chipperfield.
Foto: ČTK/AP
ČTK ČTK, Deutsche Welle
12. 7. 2019 15:54
Na berlínském Muzejním ostrově byla tento pátek slavnostně otevřena nová Galerie Jamese Simona.

Nevšední stavba, která po 20 letech plánování vznikla dle návrhu světoznámého britského architekta Davida Chipperfielda, se pro návštěvníky stane vstupním bodem do většiny místních muzeí. Ta patří k nejnavštěvovanějším v Německu.

James Simon okolo roku 1915.
James Simon okolo roku 1915. | Foto: Rudolf Dührkoop

Projekt přišel na 134 milionů eur, což je v přepočtu 3,4 miliardy korun. Jmenuje se po německém sběrateli a filantropovi, který berlínským státním muzeím věnoval většinu své sbírky včetně slavné busty královny Nefertiti, umístěné ve zdejším Novém muzeu, nebo části, podle nichž byla rekonstruována Ištařina brána umístěná v Pergamonském muzeu. James Simon však zemřel roku 1932 a jeho odkaz později vymazali nacisté.

Podle německé Deutsche Welle žádný nový vstup do muzea nepoutal tolik pozornosti od dob, kdy americký architekt Ieoh Ming Pei navrhl novou skleněnou pyramidu nad pařížským Louvrem.

Kancléřka Angela Merkelová v dnešním slavnostním projevu prohlásila, že muzea jsou místy vzdělávání a předávání znalostí. Jako taková nám pomáhají uvědomit si minulost, když se snažíme vytvářet lepší budoucnost. Početné exponáty různých kultur jsou dokladem toho, že lidstvo má vzájemně mnohem více společného než odlišného, dodala Merkelová.

"Galerie Jamese Simona je více než jen branou k berlínskému Muzejnímu ostrovu, mnohem více než jen nutně potřebnou servisní budovou," je přesvědčen Hermann Parzinger, prezident Nadace pruského kulturní dědictví, pod kterou muzea na ostrově spadají.

Novostavba je prvním podobným přírůstkem na Muzejním ostrově od roku 1930 a podle Parzingera tvoří protiklad k pětici historických staveb, jež jsou součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Místy minimalisticky působící budova, pojmenovaná po jednom z největších mecenášů berlínských muzeí, má plnit hned několik funkcí. Pro velkou část návštěvníků Muzejního ostrova bude hlavní vstupní budovou, kde si koupí lístky a půjčí audioprůvodce, než se odtud přímou cestou vydají do Pergamonského či Nového muzea.

V čele slavnostní delegace stojí kancléřka Angela Merkelová.
V čele slavnostní delegace stojí kancléřka Angela Merkelová. | Foto: ČTK/dpa

S čtyřmi z pěti zbývajících kulturních stánků pak novou galerii do budoucna spojí podzemní promenáda. Tu budou lemovat mimo jiné interaktivní obrazovky s informacemi o ostrově a muzeích.

Vedle této "uvítací" funkce má Galerie Jamese Simona, jíž dominuje široké hlavní schodiště a bílá kolonáda připomínající antické památky, plnit i roli výstaviště, a to díky 650 metrů čtverečních velkému prostoru prakticky na úrovni řeky. Ten je určen pro dočasné expozice.

Místnost asi pro 300 lidí zase poskytuje možnost organizovat přednášky nebo konference. Součástí objektu je dále restaurace s kavárnou, která zůstane přístupná i po skončení otevírací doby, a rozsáhlá terasa nabízející možnost odpočinku. Chybět nebude ani obchod se suvenýry a literaturou.

Integrovat do budovy - kterou odborníci přijímají pozitivně, o níž ale přesto část Berlíňanů mluví jako o nejdražší šatně světa - všechny potřebné funkce bylo pro architekta Davida Chipperfielda poměrně složité, jak říká. Stejně jako snaha zaplnit stavbou zvláštní mezeru na ostrově a pokusit se ji propojit s ostatními muzei.

Architekt David Chipperfield.
Architekt David Chipperfield. | Foto: ČTK/AP

"Všechna muzea mají zvláštní vchody. Vlastně je to taková zvláštní skupina budov, která není urbanisticky dobře spojena," popisuje berlínský Muzejní ostrov architekt Chipperfield. Pro vstup do některých budov je podle něj dokonce potřeba ostrov nejprve opustit.

Právě příjem a orientaci zahraničních návštěvníků by podle něj nová galerie o celkové ploše 10 900 metrů čtverečních měla výrazně usnadnit. Zároveň by ale pro obyvatele německé metropole měla být důvodem, proč do muzeí, která znají od dětství, díky novému prostoru pro přechodné výstavy jednou za čas znovu zajít.

Veřejnosti bude Galerie Jamese Simona přístupná od soboty.

 

Právě se děje

Další zprávy